KITAJSKI RAJSKI ŠKODLJIVEC

Alarm na Jadranu: širi se nevarna rastlina, povzroči lahko težave s srcem in paralizo

Najbolj je razširjena na tem območju.
Fotografija: Pajesen okoli sebe širi agresiven strup ailantum. FOTO: Nikiconolly, Getty Images
Odpri galerijo
Pajesen okoli sebe širi agresiven strup ailantum. FOTO: Nikiconolly, Getty Images

Hrvaški mediji poročajo, da se je na otoku Hvar začela nenadzorovano širiti rastlina pajesen, znana tudi kot rajsko drevo. Izvira iz Kitajske, pot v Evropo pa je našla v 18. stoletju, ko so jo k nam prinesli kot okrasno rastlino. Čeprav slovi po svojem lepem videzu, je izjemno zahrbtna in nevarna za zdravje ljudi.

»Izloča strup, ki deluje na okoliške rastline, pri ljudeh, ki so bili v stiku z njenim rastlinskim sokom, pa lahko povzroči dermatitis, miokarditis, oslabelost organizma in celo paralizo. S svojo koreninsko sestavo poškoduje substrat, na katerem raste, zato predstavlja velik problem za nekatere objekte pa tudi za arheološka najdišča,« je za časnik Slobodna Dalmacija povedal agronom Branko Lehner. Opozarja, da povzroča precejšnjo škodo tudi v gozdarstvu in turizmu.

Veliki pajesen (Ailanthus altissima). FOTO: Nahhan, Getty Images
Veliki pajesen (Ailanthus altissima). FOTO: Nahhan, Getty Images

Pajesen uničujejo od pomladi do jeseni, ko lahko drevo odvrže neverjetnih 325 tisoč krilatih plodov, ki se hitro širijo z vetrom, vodo in s ptičjimi iztrebki. Izkoreninjenje se je že začelo, a nihče ni prepričan, da se bo uspešno končalo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije