AVSTRIJA

77-letnik grozil z zažigom

Objavljeno 15. oktober 2017 18.05 | Posodobljeno 15. oktober 2017 18.06 | Piše: STA, Ma. M.

Avstrijski upokojenec je skušal zažgati volišče.

HARTBERG – V Hartbergu na avstrijskem Štajerskem, kjer danes tako kot drugod po Avstriji volijo novi parlament, je 77-letni upokojenec pred voliščem razlil gorivo in ga skušal zažgati, a so mimoidoči preprečili njegovo namero. Predsedniku lokalne volilne komisije je tudi grozil z nožem. Policija je moškega po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA že prijela in preiskuje podrobnosti dejanja. Sumijo, da ima psihične težave, kar pa mora potrditi zdravnik. Po trenutnih ugotovitvah bi povod za dejanje lahko bilo upokojenčevo nezadovoljstvo s trenutnimi političnimi razmerami v Avstriji.

Zmaga in kanclerski položaj se obetata ljudski stranki (ÖVP) oziroma njenemu vodji, 31-letnemu Sebastianu Kurzu. S tem bi postal najmlajši voditelj v Evropi, obstaja pa tudi možnost vrnitve skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ) v vlado.

Po razkritju afere je ÖVP v zadnjih javnomnenjskih raziskavah utrdil svoje vodstvo in napovedujejo, da bo na volitvah dobil okoli 33 odstotkov glasov. Na drugo mesto se je s 27 odstotki podpore uvršča SPÖ. Svobodnjaki naj bi dobili približno 25 odstotkov glasov, stranka Neos pet odstotkov, Zeleni in Lista Pilz pa okoli štiri odstotke.

Deli s prijatelji