PROPADLI RAZPISI

Zdravstveni dom že več kot leto brez direktorja

Objavljeno 21. februar 2017 15.48 | Posodobljeno 21. februar 2017 15.48 | Piše: Mojca Marot

Propadli so že štirje razpisi za direktorja ZD Šmarje pri Jelšah.

Irena Nunčič je ponosna na opravljeno delo in rezultate ekipe 130 zaposlenih v ZD Šmarje pri Jelšah. Foto Igor Mali

ŠMARJE PRI JELŠAH  –Tisti, ki že dobro leto spremljajo dogajanje v zvezi z Zdravstvenim domom v Šmarju pri Jelšah, ki kot javni zavod skrbi za zdravje prebivalcev šestih občin v Obsotelju in na Kozjanskem, so si oddahnili. Člani sveta tega javnega zavoda so namreč po številnih zapletih in objavljenih razpisih, na katerih so dvakrat znova predlagali za direktorico zdajšnjo vršilko dolžnosti Ireno Nunčič, enkrat nekdanjega prvega moža Petrola Aleksandra Svetelška in na zadnjem manj znanega Marjana Dikaučiča iz Slovenske Bistrice, naposled sklenili, da za pol leta, do objave novega razpisa, še podaljšajo mandat Nunčičevi. Nihče od naštetih, niti Nunčičeva, namreč na zasedanjih občinskih svetov v vseh občinah ustanoviteljicah, to pa so Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Kozje, Rogatec, Podčetrtek in Bistrica ob Sotli, ni dobil zadostne podpore svetnikov.

Zapleti z izobrazbo

Če smo iskreni, v vseh občinah sklic občinske seje niti ni bil potreben, saj je kandidat padel že na prvi, ki jo je sklicala katera od občin. In čemu so Nunčičevo sploh začeli rušiti? Vse se je začelo z anonimnim pismom nekaj zaposlenih o domnevnem mobingu, ki pa ga ni potrdila nobena od anket med njimi. Irena Nunčič, ki se je edina prijavila na prvi razpis za svoj že tretji mandat, pa na seji občinskega sveta Šmarje pri Jelšah decembra 2015 ni dobila podpore. Marca lani so ji podporo svetniki odrekli še drugič. Oktobra lani so člani sveta za prvega moža ZD Šmarje pri Jelšah predlagali domačina Aleksandra Svetelška. A tudi on v občinah Rogaška Slatina in Podčetrtek, ki sta prvi sklicali sejo, ni dobil podpore. Pri njem se je zapletlo z izobrazbo, saj je nekdanji direktor Tuša in Petrola diplomirani ekonomist, v razpisu pa je bila zahtevana visokošolska oziroma univerzitetna izobrazba druge stopnje oziroma izobrazba po programih, ki ustreza tej ravni. Razpisna komisija je pri izbiri upoštevala pogoje, ki jih določa odlok o ustanovitvi ZD Šmarje, in ne objavljenih v razpisu v Uradnem listu, s čimer so, tako je prepričan župan občine Podčetrtek Peter Misja, člani sveta kršili zakon.

Po Svetelšku odpadel še Dikaučič

»Na neskladje v razpisu smo svet zavoda opozorili,« je takrat dejal Misja in napovedal iskanje pravice tudi po pravni poti, saj da so člani sveta, kljub opozorilu, ravnali nezakonito, ko so Svetelška izbrali kot najprimernejšega kandidata. Razpis so nato le razveljavili in objavili novega. Četrtega. In takrat je sledilo novo presenečenje. Čeprav se je na razpis znova prijavil tudi Svetelšek, ta med člani sveta pri glasovanju ni dobil niti enega glasu, ampak so tokrat večinsko podporo namenili manj znanemu pravniku iz Slovenske Bistrice Marjanu Dikaučiču, ki je s programom prepričal osem članov sveta zavoda od petnajstih, šest pa jih je prejela Nunčičeva. A tudi Dikaučič nato ni dobil podpore svetnikov v občinah Kozje in Rogatec, večina pa je opozorila na njegovo pomanjkanje izkušenj v zdravstvu. Misja je zato predlagal, da bi morali, še preden objavijo peti razpis, spremeniti dva sporna člena v odloku. »Tistega, ki določa izobrazbo, saj ta mora biti univerzitetna, in tistega, ki določa število članov sveta. Teh je preveč, nepravilna je tudi sestava. Sploh pa bi morali sedanji člani, ker so ravnali nezakonito, odstopiti,« je po četrtem neuspelem poskusu, da najdejo novega direktorja, dejal Misja, ki je tudi sam poskušal med zaposlenimi v ZD Šmarje najti tiste, ki naj bi bili žrtve mobinga, zaradi česar se je sploh začela gonja proti Nunčičevi. A ni našel nikogar, ki bi mu domneve potrdil. »Pa sem se pogovarjal z več kot polovico zaposlenih,« je dejal. »Večina meni, da direktorica dela dobro, ne nazadnje to kažejo številke, saj ZD posluje pozitivno.«

Na Kozjanskem kar 14 novih zdravnikov

Svet zavoda se je v četrtek znova sestal, člani pa so razpravljali o tem, ali naj na položaj vršilca dolžnosti imenujejo Nunčičevo, ki se ji pojutrišnjem, v sredo, tudi izteče mandat, ali nemara Dikaučiča, ki so ga potrdili na zadnji seji. Na tajnem glasovanju pa je največ, devet glasov, vendarle prejela Nunčičeva. Kot je po seji pojasnila, ima povsem čisto vest, saj so vse diskreditacije zoper njo slonele na anonimkah brez osnove, ki so bile zanjo boleče. »V devetih letih, odkar vodim ZD kot direktorica in vršilka dolžnosti, smo za razvoj zdravstva ter zdravstvenega varstva v Obsotelju in na Kozjanskem naredili veliko. Ne nazadnje nam je uspelo v to regijo zvabiti kar 14 zdravnikov, kar je ob vsesplošnem pomanjkanju zdravnikov in odhodih v tujino velik uspeh,« poudarja Nunčičeva, ki vsaj še pol leta oziroma do zaključenega novega, že petega razpisnega postopka ostaja na čelu ZD.

 

Deli s prijatelji