JASNO SPOROČILO

Zavrnjeni poslanec SDS Žan Mahnič

Poslanec Žan Mahnič ni odgovoril na naša vprašanja, ki smo mu jih poslali. Je pa omenjeni poslanec prejel odgovor vlade, ki je njegovo pobudo zavrnila.
Fotografija: Žan Mahnič. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Žan Mahnič. FOTO: Leon Vidic, Delo

Poslanec SDS Žan Mahnič je predlagal, da država za naslednjih šest mesecev določi najvišjo dovoljeno ceno 95-oktanskega bencina pri največ 1,45 evra za liter in za osnovno dizelsko gorivo v višini največ 1,5 evra za liter (danes omenjeni bencin stane 1,536 evra za liter, dizel pa 1,651 evra). Že takrat smo pri njem preverjali, kako je določil te številke, a odgovora niti do danes nismo prejeli.

Na njegov predlog se je odzvala vlada, in sicer da je pobuda »nesprejemljiva, saj bi s tem ukrepom (prodaja 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva pod tržno ceno) nastala poslovna škoda trgovcem z naftnimi derivati, ki bi glede na izkušnje iz leta 2022, ko se je na podoben način že določala najvišja dovoljena cena bencina in dizelskega goriva, zahtevali povrnitev škode, ki jim jo je s svojimi odločitvami povzročila država«.

Slovence gorivo stane manj kot večino v EU

Med drugim izpostavljajo objavo glasila Evropske komisije Weekly Oil Bulletin, iz katerega je razvidno, da je Slovenija na petem (neosvinčen 95-oktanski bencin) oz. šestem mestu (dizelsko gorivo) po razvrstitvi cen omenjenih pogonskih goriv z vsemi prispevki in dajatvami od najnižje do najvišje cene v državah EU. Cenejši bencin točijo le v Romuniji, Bolgariji, na Malti in  Poljskem, dizel pa v Litvi, Romuniji, Bolgariji, na Poljskem in na Malti.

Vlada je odgovor na pobudo poslanca SDS zaključila takole: »Vlada razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja in višino prispevkov in dajatev prilagaja tako, da ohranja dostopnost maloprodajnih cen zgoraj omenjenih pogonskih goriv, hkrati pa si v luči javnofinančne vzdržnosti prizadeva za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun, zaradi česar bi bilo dodatno izpostavljanje državnega proračuna morebitnim odškodninskim tožbam, ki jih lahko povzročijo navedeni predlagani ukrepi iz vaše pobude in lahko imajo posledice za državni proračun, neodgovorno in v nasprotju z ZKC-jem, zato mora vlada pobudo zavrniti.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije