NA SUHEM

Zaradi arogance Zpiza upokojenci brez pokojnin?

Objavljeno 04. december 2013 13.33 | Posodobljeno 05. december 2013 16.48 | Piše: T. L.

Upokojenci, ki so nekoč delali za podjetja, ki so imela ali še imajo sedež na ozemlju današnje Hrvaške, so morda ostali brez pokojnin. Preberite, kaj nam je sporočila naša bralka.

Od 1. avgusta dalje bodo upokojenci lahko uporabljali storitev Nakazila.

LJUBLJANA – Na naše uredništvo se je obrnila ogorčena bralka Barbara (podatke hranimo v uredništvu), ki želi tudi širšo javnost seznaniti s težavami upokojencev, ki so nekoč delali za podjetja, ki so imela ali še imajo sedež na ozemlju današnje Hrvaške. Zakaj? Ker so izgubljeni med birokratskimi mlini in katastrofalno komunikacijo pristojnih institucij ostali brez zasluženih pokojnin. In to povsem po nepotrebnem ...

Pa poglejmo Barbarino izkušnjo: kot piše, slovenski Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) pristojnim organom na Hrvaško ni posredoval podatkov o urejanju OIB (osebna identifikacijska številka). Ne le to, Zpiz upokojencem, katerih delodajalec je imel sedež na Hrvaškem (tudi za časa Jugoslavije), sploh ni pomagal pri urejanju in seznanjanju s postopki pridobitve OIB, kar je pogoj, da upokojenci sploh dobijo denarna nakazila.


V pojasnilo: OIB je stalna identifikacijska oznaka vsakega hrvaškega državljana in pravnih oseb, ki imajo sedež na Hrvaškem, dodeljuje pa ga tamkajšnja davčna uprava pri ministrstvu za finance.

OIB so hrvaškim državljanom in pravnim osebam s sedežem v Republiki Hrvaški začeli pošiljati 12. januarja 2009, uvedli pa so ga delno zaradi usklajevanja hrvaške zakonodaje z zakonodajo EU, večje učinkovitosti državnih institucij, manjših administrativnih ovir za državljane, avtomatizirane izmenjave podatkov, večje preglednosti lastnine in nadzora nad denarnimi tokovi, kar naj bi omogočila večjo preglednost in manjšo verjetnost korupcije. 

 

Kot pravi Barbara, je njena tašča prejela obvestilo hrvaškega zavoda za pokojninsko zavarovanje oziroma Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, središnja služba u Zagrebu (HZMO) – seveda v hrvaščini. V njem je pisalo, da mora izpolniti zahtevek za pridobitev OIB, ki je dosegljiv na spletni strani hrvaške davčne uprave.

Le suhoparno obvestilo, da pokojnine ne bo ...

S taščo se je nato naša bralka odpravila na izpostavo Zpiz v Kopru, kjer pa nista uredili nič, »ker je tašča doma pustila osebni dokument«. Sta pa tam izvedeli, da lahko vse uredita tudi na Upravni enoti (UE) Piran v Luciji. Tako sta izpolnjeni obrazec in overovljeno fotokopijo osebne izkaznice poslali na naslov hrvaškega zavoda 14. oktobra letos. In nato se ni zgodilo nič ... 

Vsaj do 28. novembra letos, ko je tašča od slovenskega Zpiza prejela »suhoparno obvestilo, da pokojnine ne bo prejela, ker ni zaprosila za OIB«. Bralki Barbari, ki se je za pojasnila obrnila na Zpiz, so neprijazno odgovorili, da s tem nimajo nič in naj se obrne neposredno na hrvaški zavod.

image

To je Barbara tudi storila in na hrvaškem zavodu za pokojninsko zavarovanje dobila pojasnila: »Tam so mi prijazno vse razložili in povedali tudi, da jih kliče ogromno Slovencev, ker pomoči od Zpiza ne dobijo. Pregledala je podatke in ugotovila, da pošte očitno niso prejeli in da bi morala poslati izpolnjeni obrazec na davčno upravo in ne k njim.

»Tako da bo najboljše, če postopek ponoviva in pošljeva še enkrat. Do takrat pa ne bo pokojnine.«

Barbara, ki je zgrožena nad Zpizom in državo Slovenijo zaradi indiferentnosti in arogance, ob tem opozarja na dejstvo, da so starejši ljudje (kar večinoma upokojenci so, mar ne?) prepuščeni »zapletenim postopkom na internetu« in da so za nehrvaške državljane postopki še težavnejši.

Bralka poudarja, da je kratko pojasnilo Zpiza »tudi vse, kar je Zpiz naredil. In še za to se jim zdi, da so naredili več, kot bi morali.«

V začetku decembra so torej (nekateri) upokojenci ostali brez deleža pokojnine iz Hrvaške. »Pa kaj naj rečem? Vesel božič vsem upokojencem brez OIB. Mogoče pa ga bo prinesel Božiček?« se vprašuje Barbara.


Objavljamo pojasnilo ZPIZ

»Hrvaški zavod za pokojninsko zavarovanje (v nadaljevanju HZMO) je z nakazilom pokojnin za oktober 2013 z izplačilom v mesecu novembru 2013 prekinil izplačevanje hrvaških pokojnin upravičencem, za katere ni razpolagal s podatkom o osebni identifikacijski številki (v nadaljevanju OIB). HZMO je tako začasno ustavil izplačilo pokojnin približno 50.000 upravičencem, ki prebivajo na Hrvaškem ali v tujini, od tega 4.585 rezidentom Republike Slovenije, sklicujoč se na 'Uredbu o dopunama zakona o mirovinskom osiguranju' z dne 5. 9. 2013.

HZMO je ZPIZ Slovenije (v nadaljevanju: ZPIZ) obvestil, da so vsem svojim  upravičencem, ki so rezidenti Republike Slovenije poslali  potrdilo o živetju, ki so mu priložili tudi navodila za dodelitev oziroma sporočilo OIB. Upravičence so pozvali, da pošljejo  potrdila o živetju HZMO, zahtevo za dodelitev OIB  pa direktno davčni upravi Hrvaške do 31. 10. 2013.

Veliko teh upravičencev se je zglasilo na območnih enotah ZPIZ, kjer so jim overili potrdila o živetju in pomagali pri izpolnitvi zahteve za dodelitev OIB.  ZPIZ je pri tem nudil upravičencem strokovno pomoč. ZPIZ je z objavo na spletni strani zagotovil tudi posebno informacijo za uživalce hrvaške pokojnine in povezavo na spletno stran HZMO ter hrvaške davčne uprave glede dodeljevanja  OIB-a.

ZPIZ je od HZMO prejel informacijo o ustavitvi pokojnin šele 30. 10. 2013.

Dejstvo je, da ZPIZ ne razpolaga s podatki o OIB posameznikov, da bi jih lahko posredoval HZMO, kot nakazuje članek. OIB določi hrvaški davčni organ na osebno zahtevo upravičenca, ki jo je dolžan posredovati na HZMO. Zakonodaja Republike Hrvaške je tista, ki ne dopušča izplačil brez OIB.

ZPIZ je prav zaradi pričakovanih stisk upravičencev do hrvaških pokojnin v mesecu oktobru 2013 na HZMO naslovil številna zaprosila in proteste v smeri, da bi HZMO pred izvedbo ustavitev izplačila upravičence ponovno pozval za posredovanje potrebnih podatkov OIB in upravičencem določil daljši rok. HZMO je tedaj napovedoval morebitne ustavitve v decembru 2013. Tudi na informativnem dnevu, ki so ga izvedli strokovni delavci HZMO 24. 10. 2013 na sedežu ZPIZ v Ljubljani, niso bile podane nikakršne informacije glede prenehanja izplačevanja v oktobru 2013.

Takoj po prejemu informacije o prekinitvi izplačevanja hrvaških pokojnin  tudi rezidentom Republike Slovenije (30. 10. 2013) je ZPIZ izvedel vse potrebne programske spremembe v smeri, da ni prišlo do znižanja ali neizplačila dodatka k hrvaški pokojnini in slovenskih pokojnine za upravičence, za katere HZMO nakazuje hrvaško pokojnino v dobro računa ZPIZ na podlagi Sporazuma o socialni varnosti (tak je tudi primer iz članka). S takim postopanjem je ZPIZ preprečil stisko številnih upravičencev, saj se jim je posledično izplačala dajatev s strani ZPIZ v višini, ki so jo prejeli pretekli mesec. Na neizplačilo hrvaških pokojnin, ki jih na območje Republike Slovenije izplačuje HZMO upravičencem direktno na njihove bančne račune, pa ZPIZ ni mogel vplivati, lahko pa jih je le seznanil tudi preko obvestila na spletni strani ZPIZ (objava 22. 10. 2013). Istega dne je tudi zaprosil številne medije za objavo posebnega obvestila (razvidno v nadaljevanju).

ZPIZ je vse upravičence, za katere se izplačuje bodisi slovenski dodatek k hrvaški pokojnini bodisi slovenska pokojnina, odmerjena po Sporazumu upravičencem, za katere je HZMO ustavil izplačilo hrvaške pokojnine v dobro računa ZPIZ, na novembrskem obvestilu o nakazilu zagotovil  informacijo, da je HZMO  začasno ustavil izplačilo njihove hrvaške pokojnine, ker ne razpolaga z OIB ter jih zaprosil, da na HZMO takoj  posredujejo  zahtevani podatek. Omenjeno obvestilo pa ni v nobenem primeru pomenilo znižanja izplačila niti slovenskega dodatka k hrvaški pokojnini za mesec november 2013 niti  znižanja slovenske pokojnine za uživalce, za katere bi moral HZMO po Sporazumu nakazati hrvaško pokojnino v  dobro računa ZPIZ.

O izvedenih aktivnostih, so bile obveščene vse območne enote ZPIZ.

HZMO smo tudi obvestili, da so številni upravičenci  izpolnili svojo obvezo in pravočasno poslali zahtevane dokumente na HZMO, vendar so jim pokojnino vseeno ustavili. Predstavniki HZMO so pojasnili, da zaradi  velike delovne obremenitve  prihaja do zamud pri obdelavi podatkov  na hrvaški  strani.

HZMO nas je tudi obvestil, da bo vse upravičence do hrvaških pokojnin, ki še niso predložili OIB, v mesecu januarju 2014 spet pisno pozval, da so to dolžni storiti.

Problematika je bila obravnavana tudi na sestankih  predstavnikov ZPIZ in HZMO dne 13. 11. 2013 in 20. 11. 2013; zadnji pisni poziv na HZMO pa je bil s strani ZPIZ posredovan dne 29.11.2013.

Glede na to, da je HZMO danes (dne 5. 12. 2013) sporočil, da za 2.583 uživalcev še niso  prejeli  OIB, da bi lahko ponovno vzpostavili  izplačilo hrvaške pokojnine vključno s poračunom neizplačanih pokojnin, je ZPIZ dne 5. 12. 2013 na HZMO ponovno posredoval uradni protest za urgentno rešitev ustavljenih hrvaških pokojnin rezidentom Republike Slovenije.«

Brane Kokot,
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije

Imate podobno izkušnjo? Pišite nam.

 

 

 

Deli s prijatelji