V ČASU EPIDEMIJE

Zagovornik načela enakosti: Šolsko ministrstvo diskriminatorno do invalidne učenke

Fizično pomoč bi ji morali zagotoviti tudi pri šolanju na daljavo.
Fotografija: Miha Lobnik. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Miha Lobnik. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je ugotovil, da je ministrstvo za izobraževanje kršilo prepoved neposredne diskriminacije, ko učenki s posebnimi potrebami ni omogočilo fizične pomoči spremljevalke pri izvajanju pouka tudi v obdobjih, ko je morala zaradi nevarnosti respiratornih okužb šolske obveznosti opravljati od doma. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je zagovornik odločil, da šoloobveznim otrokom s posebnimi potrebami, ki so upravičeni do spremljevalca za fizično pomoč pri pouku, ta pomoč pripada tudi, ko morajo zaradi invalidnosti ali zdravstvenega stanja šolanje nadaljevati na daljavo.

Ministrstvo sklepalo napačno?

Zagovornik je ugotovil diskriminacijo učenke, ki je morala zaradi svojega zdravstvenega stanja v povezavi z invalidnostjo pouk deloma ali v celoti opravljati na daljavo. Zaradi gibalne oviranosti sta ji zavod, v katerem se izobražuje, in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport priznala pravico do spremljevalke za fizično pomoč pri pouku. Ji pa ministrstvo te možnosti ni omogočilo v času, ko je zaradi varstva svojega zdravja šolske obveznosti opravljala doma. Kot je pojasnilo zagovorniku, je menilo, da za to ni zakonske podlage.

Zagovornik je ugotovil, da je bilo sklepanje ministrstva napačno. Zakon in pravilnik o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami ne določata, da se sme fizična pomoč pri izobraževanju upravičencem nuditi izključno v prostorih zavoda, v katerem se sicer izobražujejo. Določata le, da jim ta pomoč pripada v obdobju šolanja.

Učenka je bila obravnavana slabše od sošolcev

Po besedah Lobnika je bila učenka zaradi njenih osebnih okoliščin invalidnosti in zdravstvenega stanja, zaradi katerih se je morala šolati na daljavo, obravnavana slabše kot njeni sošolci, ki so se šolali v izobraževalnem zavodu in so imeli zato še naprej tudi dostop do fizične pomoči pri pouku. Učenka te pomoči v času šolanja na daljavo ni imela, pa čeprav ji je bila takšna pomoč od ministrstva priznana kot bistvena za uspešno izvedbo izobraževalnega procesa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije