Zagotovilo za kakovostno mleko iz Slovenije

Objavljeno 13. november 2017 09.30 | Posodobljeno 10. november 2017 11.01 | Piše: P. I.

Dandanes lahko v trgovinah najdemo veliko vrst mleka in mlečnih izdelkov. Se vam je že kdaj zgodilo, da niste vedeli, katerega izbrati? Katere kontrole stojijo za različnimi označbami in kaj nam resnično zagotavljajo?

Kupci se pogosto v poplavi vseh informacij izgubimo, brez pomisleka primemo za najlepšo embalažo in težava je rešena. Vendar pa je priporočljivo, da pri nakupovanju mleka in mlečnih izdelkov upoštevamo nekatere smernice, ki nam bodo pomagale razumeti, kakšne produkte kupujemo. Ko se znajdemo pred celo paleto mleka in mlečnih izdelkov na trgovskih policah, se lahko najprej vprašamo, kateri so pridelani in predelani v Sloveniji, in tako podpremo lokalne kmete in slovensko gospodarstvo.

Znak Izbrana kakovost – Slovenija zagotavlja slovensko pridelavo in predelavo

Slovensko mleko in mlečni izdelki so plod dela in znanja naših kmetov in mlekarn. V trgovinah boste mleko in mlečne izdelke, pridelane in predelane v Sloveniji, prepoznali po znaku Izbrana kakovost – Slovenija. Vendar pa ta znak potrošniku zagotavlja mnogo več kot le stoodstotno slovensko poreklo.

image

Slovensko mleko in mlečni izdelki z znakom Izbrana kakovost – Slovenija so tudi bolj kakovostni in sveži

Znak Izbrana kakovost – Slovenija na mleku in mlečnih izdelkih nam zagotavlja posebno mikrobiološko kakovost osnovne surovine teh izdelkov. Surovo mleko namreč vsebuje še manj mikroorganizmov, kot dopušča evropska zakonodaja. To je odraz posebno skrbne pridelave mleka vključno s strogo higieno pri molži, skladiščenju in transportu ter učinkovitem hlajenju mleka. Doseganje nižjega števila mikroorganizmov je eden od dejavnikov, ki vplivajo na tehnološko kakovost mleka, kar je pomembno za njegovo predelavo v kakovostne mlečne izdelke.

 

 

 

Znak Izbrana kakovost – Slovenija zagotavlja tudi večjo svežost, saj predpisuje, da lahko od prevzema mleka v zbiralnici do sprejema v mlekarni preteče največ 15 ur. K njegovi svežosti pa nedvomno pripomorejo tudi kratke transportne poti.

image

Mleko in mlečni izdelki, proizvedeni na kmetiji, so dodatno označeni z navedbo kmečki

Izdelki, ki poleg znaka Izbrana kakovost – Slovenija nosijo navedbo kmečki, so pridelani na kmetiji iz lastnega mleka oz. je mleko odkupljeno od največ 15 kmetij v polmeru 25 kilometrov. Dodatna zahteva za navedbo kmečki je tudi, da so siri proizvedeni iz surovega mleka, fermentirani mlečni izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka, zato so ti izdelki proizvedeni na bolj tradicionalen način.

image

Dodatne redne kontrole potrjujejo kakovost mleka Izbrana kakovost – Slovenija image

Mleko in mlečni izdelki lahko pridobijo znak Izbrana kakovost – Slovenija šele, ko jim kontrolni organi dodelijo certifikat, ki dokazuje, da ti izdelki izpolnjujejo prav vse pogoje sheme izbrana kakovost. Zunanje kontrole se izvajajo vsaj enkrat letno, hkrati pa tudi redne notranje kontrole pri pridelovalcih ali predelovalcih, ki zagotavljajo redno izpolnjevanje vseh zahtevanih pogojev.

Zaupajte znaku in izberite mleko in mlečne proizvode, ki so označeni z znakom Izbrana kakovost – Slovenija.

Deli s prijatelji