Za zaprte trgovine zaračunali še čiščenje

Najemnikom v novomeškem BTC med koronakrizo izstavili enake račune. V upravi BTC pričakovali pomoč države, zdaj partnerjem pomagajo sami.
Fotografija: Ker država najemnikom za zdaj ne gre naproti, jim gredo naproti najemodajalci. Foto: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Ker država najemnikom za zdaj ne gre naproti, jim gredo naproti najemodajalci. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

»Dva meseca smo imeli trgovine zaprte, plačati pa moramo celotno najemnino in vse stroške, celo stroške čiščenja. Tako računi za en mesec, ki ga moramo najemniki plačati BTC, znašajo tudi 2000 evrov in več, dohodkov pa v času, ko smo morali imeti trgovine zaprte zaradi epidemije, nismo imeli nobenih. Le stroške. V trgovskem centru BTC Novo mesto smo razočarani in obupani,« pravi ena od najemnic poslovnega prostora v trgovskem centru BTC Novo mesto, ki ima prodajalno z oblačili.
Najemniki so v zadnjih dveh mesecih na upravo v Ljubljano poslali več dopisov.

Trgovine z oblačili so po dveh mesecih končno odprte. Foto: Tanja Jakše Gazvoda
Trgovine z oblačili so po dveh mesecih končno odprte. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

»Ko bi dobili vsaj kak pisni odgovor. Nič. Le po telefonu so nam rekli, naj plačamo le pol, saj obstaja možnost, da bo najemnine sofinancirala država. A tak ustni dogovor v pravnem jeziku ne pomeni nič. Dobro sicer sodelujemo s koordinatorkami, ki so v Novem mestu, a uprava, kjer sprejemajo odločitve, je v Ljubljani. No, na računu za april je bilo že zapisano, da sicer v primeru zamude plačila zaračunavajo zamudne obresti, a glede na izredno stanje epidemije za plačila do 31. avgusta letos obresti ne bodo zaračunali. V isti sapi so nas pozvali, naj terjatve poravnamo do zapadlosti brez zamude. Resda je zakon na strani najemodajalca, torej lahko povsem zakonito izterjajo zahtevan znesek, gotovo pa to ni etična poteza. Prav bi bilo, da bi našli skupni jezik, a kaj ko na naše dopise niti ne odgovarjajo, povsem nas ignorirajo,« je še dodala prodajalka oblačil.

Najemniki so dobili račune z enako najemnino in stroški. Foto: Tanja Jakše Gazvoda
Najemniki so dobili račune z enako najemnino in stroški. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

Podobno izkušnjo ima prodajalka z obutvijo, razočarana tudi nad vlado, saj so mali trgovci, ki delajo v najetih prostorih, očitno izpadli tudi iz tretjega paketa državne pomoči. »Pogovarjajo se, kako pomagati velikim podjetjem z več tisoč zaposlenimi, a tudi nas, malih podjetnikov, je veliko. Tudi mi imamo zaposlene, pa niti delati nismo mogli, tovarne pa so lahko delale, če so zagotovile varne pogoje. Sam sem moral zaradi zaprtja trgovine odpustiti enega delavca, štirje smo bili na čakanju. Dva meseca so prihajale le položnice, dohodkov pa nobenih. Država bi se morala zavedati, da smo mali podjetniki prav tako pomembni v gospodarstvu kot velika podjetja,« je sogovornici dopolnil podjetnik, ki ima v novomeškem BTC trgovino z oblačili.
 

Med krizo le pet odstotkov


A če doslej ti najemniki v novomeškem BTC niso dobili konkretnega odgovora, kako bo s plačilom najemnine oziroma možnostmi delnega odpisa, smo jih dobili mi. V Sektorju za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi v BTC Ljubljana so uvodoma pojasnili, da je izredna situacija zaradi izbruha epidemije koronavirusa močno vplivala na poslovanje vseh treh BTC Cityjev – v Ljubljani, Novem mestu in Murski Soboti. »Po 16. marcu, ko je bil sprejet odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji, je namreč obratovanje lahko nadaljevalo le 5 odstotkov najemnikov.


Vse od začetka uveljavljenega odloka smo z našimi najemniki ostajali v stiku tako pisno kot ustno. Redno smo spremljali situacijo, priporočila in sprejete odloke Vlade RS ter odgovornih strokovnih institucij. Na nivoju celotne družbe smo od 26. februarja do danes za potrebe preventivnega delovanja v primeru širitve novega koronavirusa sprejeli že več kot 50 preventivnih ukrepov,« so sporočili in dodali, da so tudi sami pričakovali, da bo država prizadetim podjetjem priskočila na pomoč pri plačevanju najemnin v enem od svežnjev ukrepov za pomoč gospodarstvu.
 

Najemnikom gredo naproti


»Vendar doslej s strani Vlade RS še ni bil sprejet noben ukrep pomoči na področju plačevanja najemnin. Zato smo se skozi prizmo solidarnosti in partnerstva do naših poslovnih partnerjev odločili, da jim bomo finančno pomagali, ne glede na morebitne ukrepe državne pomoči na področju razbremenitve najemnikov. Najemniki bodo pomoč z naše strani prejeli tudi ne glede na dejstvo, da nam kot lastnikom nepremičnin vseeno nastajajo vsi stroški, ki jih moramo pokrivati – stroški financiranj, energentov, vzdrževanja, delovne sile ipd. Višina naše pomoči bo odvisna od velikosti poslovnih partnerjev in dejavnosti, v kateri poslujejo, saj so različne dejavnosti posledice epidemije različno prizadele.


Za meseca marec in maj bomo iz naslova najemnine poslovnim partnerjem priznali do 50 odstotkov popusta, za mesec april pa do 65 odstotkov popusta. Za marec in maj to pomeni do 100-odstotni odpis najemnine za celotno obdobje, ko ponudniki niso obratovali. Prav tako smo v aprilu in maju najemnikom obračunali 50 odstotkov nižje skupne stroške in stroške souporabe, v istem obdobju pa so bili najemniki popolnoma oproščeni plačila stroškov z naslova marketinga,« pojasnjujejo v BTC in dodajajo, da bodo z najemniki, ki jih bodo razmere najbolj prizadele in se bodo morda srečevali z nezmožnostjo plačevanja obveznosti, skupaj poiskali ustrezne rešitve za vnovični zagon poslovanja. K reševanju bodo po enakem konceptu pristopili v vseh treh BTC Cityjih – v Ljubljani, Novem mestu in Murski Soboti.

V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) v primeru najemnin kot dobro prakso izpostavljajo Avstrijo, ki v okviru koronasklada za pomoč podjetjem omogoča nepovratna sredstva za fiksne oziroma poslovne odhodke, kamor vključuje tudi strošek najemnine, in sicer v višini do 75 odstotkov.


»TZS se glede na številne pobude članov, ki so tako najemniki kot tudi najemodajalci, že od začetka krize covid-19 zavzema za to, da bi bila tudi v Sloveniji podjetja, ki so bila zaradi vladnega odloka v celoti ali deloma zaprta, deležna primerljive pomoči države pri teh stroških. Zato smo na TZS pripravili in podprli predlog našega resornega ministrstva za gospodarstvo, ki je bil pripravljen ob predlogih vsebin že za drugi koronazakon ter je primerljiv z Avstrijo,« so odgovorili. Zavzemajo se, da bi bila ta rešitev vključena v končno besedilo tretjega paketa ukrepov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije