MARTINOVANJE

Z Martinovim vlakom na Kras

S Slovenskimi novicami 10. novembra na praznik vina v Štanjelu. Izžrebali bomo deset nagrajencev, čakajo vas degustacijski kuponi.
Fotografija: Martinovanje na Krasu bo od 8. do 11. novembra. FOTOGRAFIJE: Ana Rojc
Odpri galerijo
Martinovanje na Krasu bo od 8. do 11. novembra. FOTOGRAFIJE: Ana Rojc

LJUBLJANA – Slovenski praznik, povezan z vinom, vinsko kulturo, je martinovanje, ki ga praznujemo 11. novembra. Praznik ima korenine pri Keltih, ki so se tako poklonili rodovitni jeseni. Martinovo diši po vinu, ta na ta dan nastane iz mošta, a ne le vino, praznik ima tudi svoje značilne jedi, najbolj znana je pečena perutnina, raca oziroma gos, ki jo postrežemo z mlinci in rdečim zeljem, pa sladke dobrote, kot je potica.

Okusno martinovanje lahko pripravite doma, da pa bi doživeli res pravi praznik, pa se je dobro odpeljati tja, kjer je vino doma, torej med vinograde, k vinarjem. In prav za to bomo poskrbeli mi, drage bralke in bralci: peljali vas bomo na Kras. Martinovanje na Krasu je edinstven dogodek, ko se spojita vino in kulinarika Krasa.
Prijavite se, veselo bo!
Prijavite se, veselo bo!

Z okušanjem mladega vina bodo vaše brbončice zaživele v pristnem kraškem duhu, slastne kraške dobrote bodo napolnile vaše želodčke. Od 8. do 11. novembra traja martinovanje na Krasu, praznik vina v Štanjelu, osrednja prireditev bo v soboto, 10. novembra, dan bo v znamenju vinske degustacije lokalnih ponudnikov, domače kulinarike, poskrbeli so za tržnico in ustvarjalne kotičke, pa živo glasbo in razstave, vodene oglede, sprehode in predvsem druženje. Tistega dne bo vozil posebni Martinov vlak, ki bo iz Ljubljane odpeljal ob 8.15, povratek bo ob 16.06. Glavno prizorišče bodo tudi tokrat zavzeli kraški vinarji z vrhunskimi vini ter gostinski ponudniki v spremstvu sirarjev, ponudnikov suhih mesnin in pršutarjev.
Praznik vina
Praznik vina

Sliši se mamljivo in zagotovo bo super. Vse, kar vam je storiti, je, da izpolnite objavljeno prijavnico in jo pošljite na naslov Delo d.o.o., Dunajska 5, 1509 Ljubljana, s pripisom Martinovanje. Izžrebali bomo 10 nagrajencev, vsak bo dobil dve brezplačni povratni vozovnici (Ljubljana–Štanjel–Ljubljana), Javni zavod Komenski Kras pa bo vsakemu nagrajencu podaril štiri degustacijske kupone za vino in dva brezplačna vodena ogleda Štanjela v soboto, 10. novembra 2018, v času najavljenih vodenih ogledov (Maks Fabiani in njegove sledi v Štanjelu: Adijo, Dunaj, pozdravljen, Štanjel! (slo); Štanjel skozi sedem vrat (slo); Splošen voden ogled (ita/ang); Kamen spotike je kraškemu človeku postal temeljni kamen (slo); Sprehod po Fabianijevem Štanjelu z roko v roki med tradicijo in moderno (slo); Splošni vodeni ogled (ita/ang); vodeni ogled traja od 45 do 60 minut). Pohitite, prijavite se!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije