LIKOVNO SREČANJE

Vsak dotik gline je strast (FOTO)

Umetnika iz Vogelj v domačem ateljeju ustvarjata in širita znanje o keramiki.
Fotografija: Simpozij se vsako leto hvali z odlično udeležbo. FOTO: GREGA STAMENOVIČ
Odpri galerijo
Simpozij se vsako leto hvali z odlično udeležbo. FOTO: GREGA STAMENOVIČ

V Občini Šenčur je do 14. julija 2023 potekal 18. Mednarodni simpozij umetniške keramike V-oglje. Duša in srce tega izjemno zanimivega vsakoletnega dogodka sta Barba Štembergar Zupan in Niko Zupan, ki sta leta 2006 ustanovila Zavod V-oglje, da bi širila znanje na področju keramike v Sloveniji. V domačem ateljeju ustvarjata unikatne izdelke, njuna ljubezen do oblikovanja pa dosega svetovno prepoznavnost.

Ekskurzija v livarni

Prvi dan štirinajstdnevnega simpozija so se v pritličju Blagnetove hiše v Šenčurju na uradnem odprtju predstavili umetniki Veronika Dietz (Nemčija), Danijela Pičulijan (Hrvaška), Bojana Ristevski (Srbija) ter Silva Karim, Hana Karim in Ivan Skubin iz Slovenije, drugi dan pa še Lidia Kupczynska-Jankowiak (Poljska), Snježana Pokos Vujec (Hrvaška), Veljko Zejak (Srbija) ter Nika Horvat, Gal Tič in fotograf Grega Stamenovič iz Slovenije, tretji dan so se v ateljeju v Vogljah predstavili Nikolaj Mašukov (Slovenija) ter gonilni sili simpozija Niko in Barba. »Na simpoziju gostimo keramike, slikarje in kiparje. Vsi z veliko srčnostjo gnetemo in oblikujemo različne vrste gline,« je med drugim povedal Niko. Vsa dela, ki bodo oblikovana v glini, bodo ostala v Šenčurju in bodo 3. oktobra ob 19. uri razstavljena v pritličju Blagnetove hiše v Občini Šenčur, izdali pa bodo tudi priložnostni katalog.

Barba Štembergar Zupan in Niko Zupan sta že 18. organizirala mednarodni simpozij umetniške keramike. FOTO: JANEZ KUHAR
Barba Štembergar Zupan in Niko Zupan sta že 18. organizirala mednarodni simpozij umetniške keramike. FOTO: JANEZ KUHAR

Tudi letos so umetniki na strokovni ekskurziji obiskali livarsko delavnico Livartis v Volavljah pri Ljubljani, kjer jih je sprejel Jurij Kamšek in jim razkazal potek dela ter na kratko predstavil zgodovino livarne. Vsak umetnik je izdelal manjši kos v vosku, ki ga bo lahko sam obdelal, potem ko ga bodo mojstri odlili v bron. Mimogrede, v Livartisu so vlili tudi šenčurski spomenik Mariji Tereziji. Družinsko podjetje je sinonim za izdelavo kiparskih, arhitekturnih in oblikovalskih del v bronu po postopku izgubljenega voska.

Slikar in kipar Nikolaj Mašukov v Sloveniji živi in ustvarja že skoraj 30 let. FOTO: JANEZ KUHAR
Slikar in kipar Nikolaj Mašukov v Sloveniji živi in ustvarja že skoraj 30 let. FOTO: JANEZ KUHAR

Zavod V-oglje je v Šenčurju dobro znano in visoko cenjeno žarišče umetniške keramike in je preprosto čudovit in navdihujoč kraj, je o simpoziju zapisala Monika Gass, umetnica in nekdanja direktorica muzeja keramike Keramikmuseum Westerwald ter članica uprave AIC/IAC – Geneva. V tega je vključena svetovna elita avtorjev umetniške keramike, od leta 2011 tudi Zavod V-oglje.

Snježana Pokos - Vujec se s keramiko ukvarja že 20 let. FOTO: JANEZ KUHAR
Snježana Pokos - Vujec se s keramiko ukvarja že 20 let. FOTO: JANEZ KUHAR

Več kot 250 umetnikov

Gre za likovno srečanje, ki se je iz poletne likovne kolonije umetniške keramike preoblikovalo v zanimiv likovni projekt, pri katerem sodelujejo domači in tuji keramiki, kiparji, slikarji, fotografi in likovni kritiki. Od leta 2012 na simpoziju po priporočilu uglednega Arneja Hodaliča vsako leto sodeluje tudi eden od obetavnih mladih fotografov, ki z udeleženci pripravi izvirne portrete. Letos je to Grega Stamenkovič.

Veronika Dietz: Zmajčki so ljubki! FOTO: JANEZ KUHAR
Veronika Dietz: Zmajčki so ljubki! FOTO: JANEZ KUHAR

V svoji hiši v Vogljah gostitelja za dva tedna povabita uveljavljene umetnike keramike z vsega sveta, da ustvarjajo in delijo znanje in izkušnje. »Kolonija je prerasla v simpozij na najvišji ravni, katerega koncept je zasnovan tako, da vsak udeleženec ustvari štiri dela in pripravi strokovno predavanje oziroma predstavitev,« pove Barba ter razkaže atelje in vrt, kjer so letošnji gostje našli vsak svoj kotiček. Z možem Nikom vedno priskrbita material za kar najboljše razmere za ustvarjanje. Tako nastajajo res vrhunski umetniški izdelki, kar se kaže v zbirki Občine Šenčur, kamor gre vsako leto po eno od del gostujočih umetnikov. Uglednega povabila na simpozij se odzove vsakdo, nekateri so pripravljeni čakati tudi več let. V 18 letih je na simpoziju sodelovalo več kot 250 umetnikov iz 30 držav, sodelujoči pa si med 14-dnevnim druženjem ter izmenjavo znanja in izkušenj ogledajo tudi slovenske naravne lepote.

Mlada oblikovalka keramike Nika Horvat FOTO: JANEZ KUHAR
Mlada oblikovalka keramike Nika Horvat FOTO: JANEZ KUHAR

Tudi do 1300 stopinj

Navdih in ustvarjalno moč vsak oblikovalec pridobiva različno. »Za naju je vsak dotik gline strast,« pripoveduje Barba, sicer ljubiteljica rož, ki domišljijo velikokrat najde v naravi. Vsako leto ustvari serijo različnih in unikatnih vaz. Zakonca imata v ateljeju več plinskih in električnih peči. Najprej izbereta primerno glino, tehniko dela, glazure in način krašenja. »Končan izdelek počasi sušiva, sledi prvo žganje, nanos glazure ali oksidov in nato drugo žganje,« opisuje Barba in doda, da se temperatura pri tem dvigne tudi do 1300 stopinj Celzija.

Obisk livarne je bil zelo poučen. FOTO: JANEZ KUHAR
Obisk livarne je bil zelo poučen. FOTO: JANEZ KUHAR

Niko pa navdih išče v starovercih in njihovi uporabi kamnov. Pot od oblikovalske ideje do končnega izdelka je za oba velika radost. »Pogosteje kot Niko sanjam, česa se bom lotila. Na moji nočni omarici so vedno listki ali blok,« pove in dodaja, da mora zamisel hitro uresničiti. Leta 1991 je opustila službo v banki, da bi se posvetila keramiki, nekaj let pozneje ji je sledil še mož. Leta 2011 je njun Zavod V-oglje kot center keramike postal član mednarodne akademije keramikov (International Academy of Ceramic), elitnega združenja, kamor se je mogoče vključiti le po priporočilu in presoji stroge komisije.

Vlivanje brona pri Borutu Kamšku FOTO: JANEZ KUHAR
Vlivanje brona pri Borutu Kamšku FOTO: JANEZ KUHAR

Pravljični zmajčki

V hiši smo srečali Snježano Pokos Vujec iz Hrvaške. Je članica ULUPUH, predsednica Sekcije za keramiko, porcelan in steklo na Hrvaškem, s keramiko pa se ukvarja že dvajset let. Sodelovala je na štirih samostojnih razstavah in na več kot 30 skupinskih razstavah na Hrvaškem in tujini ter na številnih simpozijih. Na tokratnem simpoziju bo ustvarila izdelek v tehniki litofanije. Lidia Kupczynska - Jankowiak je profesorica keramike v Vroclavu na akademiji na Poljskem. Razstavlja povsod po svetu (v Franciji, Turčiji, Ameriki, na Japonskem). V delu spaja uporabno keramiko z umetniškim dizajnom in naredi celoto kot umetniško delo. Lidija poskuša svojo uporabno keramiko oblikovati po meri sodobnega človeka, jo spraviti v manjšo in zelo praktično embalažo. Je prvič v Sloveniji in je navdušena nad ljudmi in pokrajino. Slikar in kipar Nikolaj Mašukov prihaja iz Rusije, v Sloveniji pa živi že skoraj 30 let. Njegova izjemna dela so v številnih slikah muzejev in galerij po svetu. Njegova dela imajo mističen pridih. Letos ustvarja v Vogljah serijo del z naslovom Severni veter.

Danijela Pičuljan razstavlja po vsem svetu. FOTO: JANEZ KUHAR
Danijela Pičuljan razstavlja po vsem svetu. FOTO: JANEZ KUHAR

Danijela Pičulijan, keramičarka, je članica IAC in ACI in razstavlja po vsem svetu. Doma na Hrvaškem ima čudovit atelje, kjer izvaja delavnice in gosti tuje umetnice. Pri delu najde navdih v naravi, njene skulpture so iz različnih vrst glin in porcelana. Veronika Dietz prihaja iz Nemčije in je tretja generacija keramikov in lončarjev v družini. Njena keramika je uporabna in domišljijska. Prepoznavna je po zmajčkih, ki jih ustvarjajo tudi na simpoziju V-oglje. Izdeluje zmajeva jajca, iz katerih se zvalijo zmajčki, za vsak letni čas ustvari enega. Zmajčki so ljubki in pravljični. 

Lidia Kupczynska Jankowiak je profesorica keramike v Vroclavu na akademiji na Poljskem. FOTO: JANEZ KUHAR
Lidia Kupczynska Jankowiak je profesorica keramike v Vroclavu na akademiji na Poljskem. FOTO: JANEZ KUHAR

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije