ODLOČITEV

Višje sodišče zavrnilo pritožbo T-2 v zvezi s stečajem

Objavljeno 06. november 2015 18.21 | Posodobljeno 06. november 2015 18.21 | Piše: STA, T. L.

Po pojasnilih višjega sodišča je odločitev o predlogu za začetek stečajnega postopka nad družbo T-2 postala pravnomočna z odločitvijo Višjega sodišča v Ljubljani z dne 5. avgusta.

Poslovanje družbe je stabilno, zagotavljajo pri T-2

LJUBLJANA – Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo družbe T-2 in njenega družbenika Lokainvest zoper sklep, s katerim je sodišče prve stopnje kot nedovoljeno zavrglo njuno pritožbo zoper sklep o začetku stečajnega postopka nad družbo T-2. Ob tem je potrdilo sklep sodišča prve stopnje. Lastniki T-2 so se sicer obrnili tudi na ustavno sodišče.

Višje sodišče: Pritožba ni utemeljena

Višje sodišče v Ljubljani je v sklepu, sprejetem 28. oktobra in danes objavljenem na Ajpesovi spletni strani, zapisalo, da pritožba ni utemeljena. Po presoji pritožbenega sodišča je sodišče prve stopnje pravilno odločilo, da za odločanje o pritožbi niso bile podane procesne predpostavke.

Po pojasnilih višjega sodišča je odločitev o predlogu za začetek stečajnega postopka nad družbo T-2 postala pravnomočna z odločitvijo Višjega sodišča v Ljubljani z dne 5. avgusta. Slednje je namreč izpodbijani sklep izdalo v pritožbenem postopku, ob presoji pritožbe zoper sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani z dne 22. junija, ki je o zadevi odločalo kot sodišče prve stopnje.

Višje sodišče je torej navedeni sklep izdalo na drugi stopnji, v civilnem pravdnem postopku in v postopkih zaradi insolventnosti pa sta poznani le dve redni stopnji sojenja. Omenjene odločbe višjega sodišča tako ni več mogoče izpodbijati z rednim pravnim sredstvom, to je s pritožbo.

Stečaj prvič začet po zahtevi DUTB, nato zaustavljen 

Stečaj družbe T-2 je bil po zahtevi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) prvič začet lani, a nato po pritožbi največjih lastnikov družbe T-2 na čelu z Garnolom zaustavljen. Sledila je uspešna pritožba upnikov in nato avgusta letos nov začetek stečajnega postopka. Garnol je odgovoril s pritožbo na ustavno sodišče, ki je s sklepom začasno do dokončne odločitve zadržalo izvajanje stečajnega postopka nad družbo T-2.

DUTB je zahteval stečaj družbe T-2 zaradi njenega neizpolnjevanja zavez iz načrta finančnega prestrukturiranja in prepričanja, da bo stečaj omogočil boljše poplačilo terjatev do T-2. Jurij Krč kot prokurist družbe T-2 in ključni mož skupine, ki prek Garnola lastniško obvladuje družbo T-2, se z argumenti DUTB ne strinja in pravi, da ni ne pravnih ne ekonomskih razlogov za to, da se družbo T-2 poriva v stečaj. Kot je že pred časom poudaril, se držijo načrta finančnega prestrukturiranja, sprejetega v okviru pravnomočno potrjene prisilne poravnave.

Deli s prijatelji