LIKOVNA KOLONIJA

Vino in prijateljstvo na posestvu Steyer

Priznani vinogradnik v Apaški dolini gosti razstavo del tretje likovne kolonije.
Fotografija: To si dobro naslikala, kritik Mario pravi slikarki Albini Kragelj.
Odpri galerijo
To si dobro naslikala, kritik Mario pravi slikarki Albini Kragelj.

Na vinogradniškem posestvu Steyer v Plitvici so v okviru 3. mednarodne likovne kolonije Vino in prijateljstvo Steyer 2019, ki je letos potekala v drugi polovici septembra, slovesno odprli razstavo del. Kolonija je na obrobje Apaške doline pritegnila 11 likovnih umetnikov iz Slovenije in tujine. Ker umetnost, kultura in vino spadajo skupaj, se je tudi družina Steyer leta 2016 odločila stkati nove vezi s pomočjo likovne zgodbe.
Enajst umetnikov z gostiteljem FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Enajst umetnikov z gostiteljem FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

Letos so Steyerjevi prav v času trgatev poskrbeli za prijetno nastanitev, manjkalo ni dobre hrane in seveda njihove vrhunske kapljice, ki je likovnim ustvarjalcem dala novega ustvarjalnega navdiha.
Vsak udeleženec kolonije – ustvarjanje je spremljal kustos in likovni kritik Mario Berdič Codella – je pripravil dva izdelka, vsi so zdaj predstavljeni na razstavi, eno delo pa podaril hiši in se tako uvrstil v stalno zbirko umetniških del družine.
Dvorišče Steyerjevih po novem krasita umetnini Roberta Juraka (instalacija) in Leopolda Methans (skulptura).
Dvorišče Steyerjevih po novem krasita umetnini Roberta Juraka (instalacija) in Leopolda Methans (skulptura).

Odprtje razstave se je začelo na dvorišču posesti ob mladem vinu in pečenem kostanju, točilo se je vino prijateljstva, ki ga na vsaki izvedbi kolonije opremijo z etiketo – sliko enega izmed umetnikov. Tokrat je to umetnina Viktorja Šesta.

Po predstavitvi kiparskih umetnin Roberta Juraka in Leopolda Methansa na prostem so se umetniki in gostje preselili v avlo domačije, kjer je spremljevalec kolonije in kritik Mario Berdič Codella ob spremstvu pianistke Marjetke Urbanič Rudolf nekoliko duhovito, a nadvse resno predstavil razstavljena dela preostalih udeležencev. Sledilo je družabno srečanje ob kulinaričnih dobrotah gospodinje Magde in vrhunski kapljici gospodarja Danila.  
Vajeti kolonije so v rokah Tatjane Mijatovič in Danila Steyerja.
Vajeti kolonije so v rokah Tatjane Mijatovič in Danila Steyerja.
 
Vinogradniško posestvo obsega turistično kmetijo, vinsko in arhivsko klet z vinsko banko, sušilnico za grozdje, prostora za kuhanje žganja in pridelavo olja itd. V velikem poslovnem objektu je na voljo prostor za kulturne dejavnosti, še posebno za likovno ustvarjalnost. »Prav vsak udeleženec lahko najde svoj kotiček zunaj in znotraj sodobno urejene stavbe,« nam je povedala udeleženka vseh dosedanjih kolonij Tatjana Mijatovič, idejna vodja in pobudnica dogodka pri Steyerjevih.


Tretje mednarodne likovne kolonije se je udeležilo 11 priznanih umetnikov iz Slovenije ter Bosne in Hercegovune, in sicer: Bogdan Čobal, Matjaž Duh, Rado Jerič, Albina Kragelj, Jerca Šantej, Igor Orešič, Viktor Šest, Leopold Methans, Robert Jurak, Tatjana Mijatovič in Dragan Gačnik. Med ustvarjanjem so našli čas, da so se popeljali po Apaški dolini, spoznavali zanimivosti in znamenitosti ter se udeležili simbolične trgatve trte prijateljstva v ampelografskem vrtu družine Steyer, kjer imajo svoje trte zasajene tudi številne znane slovenske osebnosti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije