PO SMRTI MLADEGA ALPINISTA

Viki Grošelj: Šokiran sem, tega v svoji karieri še nisem doživel

Kaj se je dogajalo v tistih dramatičnih trenutkih, ko je Janez Svoljšak izgubil zavest?
Fotografija: Viki Grošelj. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Viki Grošelj. FOTO: Osebni arhiv

LJUBLJANA – Po žalostni vesti, da je v baznem taboru v Pakistanu umrl 25-letni vrhunski alpinist Janez Svoljšak, je gorski svet zavit v črnino. Dolgoletni alpinist Viki Grošelj, ki smo ga ujeli na vrhu gore Cima Toro 10 v italijanskih Dolomitih, je bil nad novico o Svoljšakovi smrti šokiran.

»Vem, da je bil Janez izjemen alpinist. Povsem sem šokiran. V vsej svoji himalajski karieri nisem slišal, da bi se v baznem taboru to zgodilo,« je za Slovenske novice Grošelj odgovoril na vprašanje, kaj je šlo narobe, da je Svoljšak med spanjem izgubil zavest in prenehal dihati.

Janez Svoljšak. FOTO: Vido Repanšek
Janez Svoljšak. FOTO: Vido Repanšek


Svoljšak je bil vrhunsko pripravljen in se je po besedah Grošlja v pakistanske gore odpravil s partnerico Saro Jaklič, ki je prav tako izkušena alpinistka. »Ko se bo soplezalka vrnila domov, bo morda znala bolje povedati, kaj se je v tistih dramatičnih trenutkih dogajalo,« nam je povedal Grošelj, ki meni, da bi lahko iz njune izkušnje morda dobili še kakšne nove smernice za alpinistično prihodnost. Sam meni, da razlog ni višinska bolezen, ki se sicer dogaja nekje na 8000 metrih nadmorske višine. Domnevno naj bi šlo za srčni zastoj ali morda pljučni edem.

Nesreče v gorah niso redke. Grošelj se je iz dosedanjih odprav v dolino vrnil brez sedmih kolegov. A tokrat se nesreča ni zgodila med plezanjem ali na višini, temveč med spanjem. »Česa takega še nikoli nisem slišal,« je ponovil Grošelj, ki z družino in kolegi, ki so bili s Svoljšakom na odpravi, iskreno sočustvuje.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije