OB KULTURNEM PRAZNIKU

Velika Prešernova nagrajenca sta Miki Muster in Andrej Brvar

Objavljeno 07. februar 2015 21.25 | Posodobljeno 07. februar 2015 21.27 | Piše: STA, Mo. S.

Miki Muster, po izobrazbi akademski kipar, velja po zaslugi več kot 40 zgodb o Zvitorepcu, Trdonji in Lakotniku za osrednjega predstavnika slovenskega stripa.

Miki Muster.

LJUBLJANA – Prešernovo nagrado za življenjsko delo za leto 2015 prejmeta pionir slovenskega stripa Miki Muster in pesnik Andrej Brvar. Mustrovi stripi in slikanice še danes navdušujejo bralce, sam pa se je s svojimi deli uvrstil v sam vrh slovenske likovne kulture. Brvar bo nagrado prejel za celotni vrhunski pesniški opus.

Miki Muster, po izobrazbi akademski kipar, velja po zaslugi več kot 40 zgodb o Zvitorepcu, Trdonji in Lakotniku za osrednjega predstavnika slovenskega stripa. »Mustrovi stripi vsebujejo spoj precizne obrisne linije, stilizacijo in realistični perfekcionizem, zanesljivo kompozicijo, pregledno kadriranje, brezhibno animacijo likov, stripovsko dinamiko, scenaristično inventivnost in tekoče dialoge,« piše v utemeljitvi nagrade. S svojimi risbami je Muster opremil tudi številne slikanice.

Muster je 17 let delal v Nemčiji, kjer se je posvetil risanemu filmu. Med prvimi naročniki njegovih animiranih filmov je bilo podjetje Viba film, za katero je na začetku 60. let minulega stoletja pripravil risanke Puščica, Kurir Nejček in Zimska zgodba. Med letoma 1967 in 1990 je ustvaril okrog 380 reklamnih spotov. Po letu 1990 je začel risati politične karikature. Izbori Mustrovih stripov in ilustracij so bili predstavljeni na več razstavah.

Danes 89-letni Muster »se je z likovnim opusom, v katerem izstopata prispevek k uveljavitvi stripa kot drugim likovnim disciplinam in zvrstem enakovrednega ustvarjalnega področja in delo na področju animiranega filma, uspel uvrstiti med najbolj prepoznavne osebnosti domače likovne kulture v najširšem pomenu besede«.

Nagrajen tudi Brvar

Prešernovo nagrado za življenjsko delo za celotni pesniški opus letos prejme Andrej Brvar. V 45 ustvarjalnih letih je ustvaril 10 pesniških zbirk. Brvar velja za vitalista, saj se v njegovi poeziji doživetje njegovega življenja »manifestira kot aktivno, fizično, kar se da konkretno zapopadanje čudeža 'vsega živega'. V mladostnem delu opusa je bil Brvarjev vitalizem 'robusten'. Ko pa se je užitek v osvojitvi zdajšnjega trenutka, ki kot totaliteta življenja v vsej nazornosti zaživi s pesniškim poimenovanjem, srečal z zavestjo o minljivosti, se je robustnost obrusila do krhkosti,« je pojasnjeno v utemeljitvi nagrade.

Temeljna občutja obdobij Brvarjevega ustvarjanja so si našla ustrezne oblike, aforistično poantirane enovrstičnice in reistične naštevanke so zamenjale razpoloženjske sličice, te pa vse daljše pripovedne enote, zgodbe ali celo pesnitve. Brvar je tudi avtor prvega antološkega izbora slovenske pesmi v prozi. »Brez dvoma je namreč med sodobniki največji mojster takšnega (s)prehajanja in je žanr zaznamoval tako močno, kot je ta zaznamoval njega.«

Nagrade Prešernovega sklada

Nagrade Prešernovega sklada letos prejmejo prevajalec Marjan Strojan, skladatelj in saksofonist Jure Pukl, skladatelj Vito Žuraj, akademski slikar Marko Jakše, plesalca Rosana Hribar in Gregor Luštek ter gledališka in filmska igralka Pia Zemljič.

Deli s prijatelji