DRŽAVNI ZBOR

V Združenju Frank veseli velike podpore zakonu

Upajo na pozitiven razplet sodnih postopkov.
Fotografija: FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
FOTO: Dejan Javornik

V Združenju Frank so po sprejemu zakona za ureditev problematike posojil v švicarskih frankih v državnem zboru veseli velike podpore poslancev, ki so po njihovi oceni prepoznali potrebo po sistemski rešitvi vprašanja. Odločba ustavnega sodišča, objavljena v torek, pa jim daje tudi upanje, da bodo v pravo smer stekli še postopki posojilojemalcev na sodiščih.

»Žal s spremembo višine kapice nepošten pogodbeni pogoj ni v celoti odpravljen, a se zavedamo, da sistemska rešitev zahteva določen kompromis,« je za STA zapisal predsednik Združenja Frank Matjaž Sušnik.

Državni zbor, ki je danes zakon za ureditev problematike posojil v švicarskih frankih potrdil z 52 glasovi za in osmimi proti, namreč ni podprl predloga dopolnila Levice, da se valutna kapica aktivira, ko zaradi spremembe tečaja znesek preostanka kredita odstopa za več kot pet odstotkov od zneska, izračunanega po tečaju na dan črpanja kredita, ali ko višina anuitete za toliko odstopa od tiste, izračunane po tečaju na dan črpanja kredita.

image_alt
Vrhovno sodišče: Kreditni pogodbi v frankih nista nični

Tako je predvideval prvotni predlog zakona, ki ga je v postopek vložil državni svet, a so prag na odboru za finance na predlog SDS, NSi in Konkretno dvignili na 10 odstotkov.

»Kreditojemalci, ki so dolga leta izčrpavani, ne bi vzdržali novega kroga samo zato, da bi se krivice odpravile v celoti,« je navedel Sušnik. Združenje in tudi nekateri posojilojemalci sami se namreč že leta borijo tako za sistemsko ureditev problematike kot za pravico na sodiščih.

V Združenju Frank upanje polagajo v odločbo ustavnega sodišča, objavljeno v torek. Ustavno sodišče je namreč razveljavilo sodbi, s katerima sta sodišči zavrnili zahtevek posojilojemalcev za ugotovitev ničnosti kreditne pogodbe v švicarskih frankih ter za vračilo preplačil, in primera vrnilo v ponovno odločanje. Po Sušnikovih besedah upajo, da bodo sodni postopki, teh je v teku še kar nekaj, zdaj »končno stekli v pravo smer in bodo kreditojemalci dosegli pravico tudi v sodnih mlinih«.

Časovna usklajenost objave odločbe ustavnega sodišča in sprejema zakona v državnem zboru jim daje tudi upanje, da bo presoja ustavnosti zakona, ki jo napovedujejo v bankah, hitro in pozitivno rešena.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije