OCENJEVANJE VINA

V središču vinskega sveta

Objavljeno 04. julij 2017 11.43 | Posodobljeno 04. julij 2017 11.45 | Piše: Marjeta Šoštarič

Ljubljana si z mednarodnim ocenjevanjem vin utrjuje sloves mesta trte in vina.

Ocenjevanje na Ljubljanskem gradu. Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – Slovenska prestolnica si z uglednim mednarodnim ocenjevanjem vin, ki je uradno tudi najstarejše tovrstno ocenjevanje na svetu, utrjuje sloves mesta trte in vina. Letošnje tridnevno ocenjevanje Vino Ljubljana, ki je že 59. v zgodovini, je v gostoljubnem okolju Ljubljanskega grada zbralo 48 degustatorjev iz 15 držav, pokušali in ocenjevali pa bodo 405 vinskih vzorcev iz 19 držav. Ocenjevanje poteka po pravilih mednarodne organizacije za trto in vino OIV (International Organisation of Vine and Wine), ki ima sedež v Parizu, spada pa med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu. Že od vsega začetka poteka pod strokovnim pokroviteljstvom najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin. Vino Ljubljana že tradicionalno podeljuje odličja za svetovne šampione, slovenskega šampiona, prvake vinorodnega okoliša, slovenske prvake sorte, trofeje Vinofed, Tsukamoto, Akos Asvany, zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti ter velike zlate, zlate in srebrne medalje.

 

59. ocenjevanje je zbralo 48 degustatorjev.

Trofejo Tsukamoto podeljujejo od leta 2006 za najvišje ocenjeno rdeče vino, poimenovali pa so jo po dr. Toshihiku Tsukamotu, dolgoletnem degustatorju ocenjevanja v Ljubljani, ki je skupaj s svojo družino in podjetjem Lumiere S.A. zaslužen za promocijo slovenskih vin na Japonskem in za promocijo Slovenije sploh. Trofeja Akos Asvany podeljujejo najbolje ocenjenemu vinu v kategoriji likerskih vin v spomin na zaslužnega člana Vina Ljubljana Akosa Asvanyja iz Madžarske. Na ocenjevanju v Ljubljani je okrog 70 odstotkov vinskih vzorcev iz tujine, le okrog 30 odstotkov je domačih.

 

Škoda je, da slovenski vinarji niso poslali na ocenjevanje več vzorcev.

Častni pokrovitelj prireditve v organizaciji Gospodarskega razstavišča je tudi tokrat ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. »Priprave na letošnje ocenjevanje so bile dobre, med degustatorji so prestižna in uveljavljena imena, škoda je, da slovenski vinarji niso poslali na ocenjevanje več vzorcev in niso izkoristili priložnosti prestižnega ocenjevanja na domačih tleh. Večje kleti so to storile, saj jim rezultati lahko pomagajo pri promociji in prodaji vin na širšem trgu, medtem ko se zdi, da so manjši pridelovalci zadovoljni s prodajo v lokalnem okolju in po svojih utečenih kanalih,« je ob začetku ocenjevanja, ki se ga udeležujeta tudi predstavnika Svetovne federacije vinskih ocenjevanj (VIOFED) Zoltán Zilai in delegat OIV Guido Baldeschi, strnil njegov predsednik Iztok Klenar.

Deli s prijatelji