INTENZIVNI STIKI

V Sloveniji bi lahko do konca leta proizvajali cepivo proti covidu

Janez Janša je že napovedal možnost proizvodnje cepiva. Stiki med vlado in Lekom ter njegovim lastnikom so v zadnjih mesecih intenzivni.
Fotografija: FOTO: Lek
Odpri galerijo
FOTO: Lek

Slovenska vlada je po pisanju Dela v pogovorih s švicarsko farmacevtsko družbo Novartis o možnosti proizvodnje cepiva proti covidu 19 v Sloveniji. O tej možnosti sta se nedavno pogovarjala tudi minister za zdravje Janez Poklukar in Robert Ljoljo, predsednik uprave farmacevtskega podjetja Lek, ki je v lastništvu Novartisa.

Stiki vlade z Novartisom so že nekaj mesecev intenzivni, piše Delo. Predsednik vlade Janez Janša se je maja sestal z Richardom Saynorjem, predsednikom uprave Sandoza – generične divizije Novartisa in lastnikom slovenskega farmacevta, in omenil možnost, da bi v Sloveniji lahko proizvajali cepivo še letos. »Eden od velikih slovenskih farmacevtov vzpostavlja kapacitete znotraj verige, ki ji pripada, proizvodnja pa naj bi se začela že konec leta,« piše Delo.

image_alt
Slovenija v stiski s cepivi: bi nas lahko rešila Krka in Lek?


Katero cepivo bi lahko izdeloval Lek, ni jasno. Novartis, švicarski lastnik Leka, ima podpisane dogovore za proizvodnjo Pfizer-Biontechovega ter Curevacovega cepiva mRNA. Evropska agencija za zdravila (Ema) pa zadnjega cepiva še ni odobrila.

Pogovori menda potekajo predvsem o pogojih poslovanja in davčni zakonodaji, pri tem pa menda ne pričakujejo nobenih finančnih spodbud.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije