ZASKRBLJUJOČE

V osnovno šolo s pištolo in nožem

Objavljeno 28. oktober 2017 11.17 | Posodobljeno 28. oktober 2017 11.17 | Piše: Tomica Šuljić

Zaskrbljenim staršem šestošolcev prekipelo. Zahtevajo tudi teste za alkohol in mamila.

Igor Topole, ravnatelj II. osnovne šole Celje, ni želel govoriti o nasilju med otroki, s katerim se sooča dolga leta. FOTO: Arhiv Dela

CELJE – Jesen zna biti za starše šoloobveznih otrok precej stresna: nov razred lahko za otroka – ob novih učnih izzivih – pomeni tudi nove, težavne sošolce in sošolke oziroma srečanje s starimi. Pri tem je zelo pomembna tudi vloga šole; a dejansko se je precej spremenila družba, družina in vrednote, ki jih starši privzgojijo otrokom.

Starši šestega razreda na II. celjski osnovni šoli (pred katero stoji kip Slavka Šlandra, rečejo ji tudi Šlandrova) so imeli nasilja dovolj po petdesetih dneh šolskega leta 2017/18, zbodlo jih je dejstvo, da je bila v desetih dneh pred sestankom na osnovni šoli dvakrat policija, enkrat pa rešilec: »Zahtevali smo sestanek s predstojnimi, vodstvom šole, policijo, CSD, da dobimo odgovor, kaj oni smejo narediti in kako sploh ukrepajo v primerih nasilja. Spoznali smo, da je šolski sistem totalno zgrešen in ščiti izgrednike,« pravijo starši v pisnem povzetku njihovega sestanka, kjer dodajajo, da »za normalne otroke nimajo časa, ker se morajo ukvarjati z njimi in pisati poročila zaradi teh nepridipravov, ki ustrahujejo polovico šole«.

Vse se začne doma

Ob našem obisku šole so imeli otroci pouk. Skoraj vsi, razen nekaj učencev pred eno od pisarn, ki so učitelju glasno pojasnjevali, kdo je malo prej koga udaril (čeprav naj bi poprej obljubil, da ne bo težav) ter grozil s tepežem po šoli. Navedbe staršev na sestanku so bile bistveno težje: »Treba bo zbrati pogum in se soočiti s starši teh izgrednikov in jim poskusiti odpreti oči, kaj njihovi 'srčki' počnejo: skrivanje železnih palic v grmovja ob šoli, nošenje airsoft pištole v šolo/razred, nožev, raketnih plašilk, ustrahovanja na šolskem dvorišču in na igrišču tudi s strani bivših učencev in drugih oseb,« strahove na glas naštevajo starši.

Dogajanja in navedbe iz zapisnika je potrdil predstavnik staršev Boštjan Hren: »Vse se začne doma. Otrok doma vzame pivo in ga prinese v šolo. Mogoče vzame doma eno pivo in jih zbira, da jih ima pet, mogoče jih je pet prinesel naenkrat.« A zakaj je otrok prinesel pivo, nadaljuje Hren, ni jasno: »Mogoče se je hotel pobahati. Mogoče so hoteli piti. Kdo vidi v otroško glavo? In zakaj otrok prinese pištolo v šolo?« V primeru II. celjske osnovne šole zato, da strelja na druge osnovnošolce.

2- krat v 10 dneh je bila policija na šoli.

Streljal na dva učenca

Predstavnica za odnose z javnostmi na Policijski upravi Celje Milena Trbulin navaja, da so bili prejšnji ponedeljek iz šole obveščeni, da imajo oboroženega šolarja pri pouku: »Učenec 9. razreda ene od celjskih osnovnih šol je v šolo prinesel pištolo. Ugotovljeno je bilo, da je šlo za airsoft pištolo, s katero je učenec zadel dva osnovnošolca. Policisti so na kraju dogodka zbrali obvestila in zasegli airsoft pištolo,« navaja Trbulinova ter dodaja, da so podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja ter o dogodku obvestili zakonitega zastopnika mladoletnika. A kdor je storil protipravno dejanje, ko še ni bil star štirinajst let, ne more biti storilec kaznivega dejanja – tako bo nemara na koncu ovaden kvečjemu skrbnik, ki je nemara omogočil dostop otroku do airsoft pištole (za paintball).

»Naši otroci se morajo počutiti v šoli varno, da bodo lahko pokazali in izkoristili vse svoje potenciale in talente. Na šoli so obljubili vso podporo in pospešeno reševanje problemov, s katerimi se v zadnjem obdobju soočajo v višjih razredih,« navaja Hren ugotovitve po pogovorih, a na šoli niso bili razpoloženi za pogovore o reševanju težav, s katerimi se soočajo. Pomočnica ravnatelja Sabina Vizjak nas je ob obisku šole podučila, da take zadeve rešuje ravnatelj.

Spoznali smo, da je šolski sistem totalno zgrešen in ščiti izgrednike.

Ravnatelju Igorju Topoletu, ki ga med obiskom ni bilo na šoli, smo poslali nekaj vprašanj: o tem, ali gre za redno ali izredno situacijo, pa o tem, kako zagotavljajo varnost otrokom (varnostnika na šoli nimajo). Vprašali smo ga, kaj bi učitelji potrebovali, dobili pa odgovor: »Zaradi varovanja osebnih podatkov mladoletnih oseb vam – verjamem, da razumete – ne morem posredovati.« Sicer je Topole že pred leti (točneje: 2012) lokalni novinarki povedal, da imajo na šoli izobraževanja glede problematike nasilja, da se z nasiljem ukvarjajo »redno na mesečnih pedagoških konferencah« ter da se s primeri nasilja srečujejo »ogromnokrat«, kot je dobesedno povedal.

Topole najprej in predvsem odgovore dolguje staršem trpinčenih in prestrašenih otrok, ki jim v Celju ob starših stoji ob strani vsaj policija: »Aktivnostim za preprečevanje medvrstniškega nasilja posvečajo mnogo pozornosti, saj je preprečevanje tovrstnega nasilja tudi eden od temeljnih dolgoročnih ciljev,« pojasnjuje Trbulinova ter dodaja, da obveščajo tudi center za socialno delo, ki se vključi v reševanje posameznega primera. Hren meni, da prepis otroka na drugo šolo ne reši težave, ampak se težave rešujejo drugače. Eden izmed staršev je tudi predlagal, da učitelji pridobijo večja pooblastila. »Da lahko pregledajo šolske omarice in šolske torbe, da lahko naredijo alkotest ali test na THC, so želeli starši,« povzema Hren. Vprašanje pa je, kaj bo naredila šola.

Deli s prijatelji