ZIDANICA NA UDARU

Ukradli meso, klobase in nazdravili s cvičkom

Objavljeno 15. maj 2016 00.38 | Posodobljeno 15. maj 2016 00.37 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Neznanci v noči na sredo vlomili v zidanico Zagorčevih v Gorenjem Vrhpolju.

Iz ene cisterne so si natočili vina, preostalih deset je bilo nedotaknjenih. Foto Tanja jakše Gazvoda

ŠENTJERNEJ  –  Ko se je pred dnevi Matjaž Zagorc iz Gorenjega Vrhpolja, vasi nekaj kilometrov od Šentjerneja, kot vsak dan ustavil pri zidanici, kjer ima tudi vrt, je bil nemalo presenečen, ko so ga pričakala priprta vrata kleti. Takoj mu je bilo jasno, da so bili na delu vlomilci, saj so bila močna hrastova vrata poškodovana. »Gotovo so morali imeti močnejši železni drog, da so se vdala, saj so res močna,« je razmišljal Matjaž.

Pustili le 
hladilna vložka

V kleti bi imeli kaj vzeti, a lotili so se le zamrzovalne skrinje. Povsem so jo izpraznili, v njej sta ostala le dva hladilna vložka. »Notri je bilo 10 domačih piščancev, ki smo jih poklali pred enim tednom, pa svinjski hrbti, kotleti, zrezki, polna vreča krvavic in ena s prekajenimi klobasami, pa šest celih zajcev. Odnesli so še vrečo zamrznjenega paradižnika za vkuhavanje in vrečo kostanja, tudi svinjski parklji so šli z njimi,« je našteval Matjaž, ki je takoj pogledal, kaj še manjka. V hladilnici za sadje ni izginilo nič, v prvem prostoru pa sta zmanjkali dve 10-litrski prazni posodi. A nepridipravi niso odnesli praznih: v kleti so si natočili vina, pipe pa niso povsem zaprli, tako da je kar veliko vina steklo po tleh. Zmanjkalo je skupaj nekaj deset litrov pijače, lahko pa bi v nič šlo 600 litrov cvička. Nedotaknjenih je tudi drugih deset cistern v kleti. Zanimivo, da so marsikaj vrednejšega pustili, na primer kosilnico, plinsko jeklenko, žgane pijače, orodje, tudi železje. Zanimalo jih ni niti stanovanje v gornjem nadstropju.

Sin takoj občuti, kako je hrana pridelana

»Meso, ki so ga odnesli, je res kakovostno in domače, živali namreč gojimo brez krmil in drugih dodatkov, tudi zaradi triletnega sina, ki je hud alergik in takoj občuti, kako je hrana pridelana ali obdelana. Na domač korenček na primer ni alergičen, če pa poje kupljenega, takoj dobi izpuščaje. Prav tako je pri mesu in drugih živilih,« pove Matjaž. Sploh mleko je še kako alergeno zanj, ne le če bi ga pil ali ob dotiku, občutljiv je celo za hlape, ki nastajajo ob kuhanju mleka, zato tudi v zamrzovalni skrinji z mesom, ki je namenjeno sinu, ne sme biti nič mlečnega. »Ravno smo se pogovarjali, da bi spekli kostanj, ki je bil v skrinji, saj ga ima sin zelo rad. No, pa ga ne bo treba,« se nasmehne Matjaž, ki se ukvarja s kmetijstvom. Družina ima 23 hektarjev površin, zasajenih imajo 10.000 trt – precej grozda prodajo, saj za toliko vina ni dovolj prostora v kleti, sadovnjak se razteza na pol hektarja zemlje, v svinjakih imajo tudi nekaj prašičev krškopoljcev, stare domače pasme torej, ki se prav tako ponaša z nekaj prednostmi. Imajo še 10 konj slovenske hladnokrvne pasme, enajsti pa je državni žrebec, saj imajo pripustno postajo. Pr' Maklavžu pravijo njihovi kmetiji. Eden od Matjaževih prednikov je bil namreč Miklavž, in ker je v tej vasi kar osem Zagorcev, se je njihove družine prijelo omenjeno ime.

Matjaž, ki je po tem vlomu namestil varnostni sistem, doslej ni imel slabih izkušenj. Čeprav so nekoč ključ skrili kar pri vratih več kot 100 let stare kleti, si ni nikoli nihče dovolil, da bi s silo ali nepovabljen stopil v zidanico, čeprav bi imel kaj odnesti.

Je pa to območje pogosta tarča nepridipravov. V okoliške zidanice je bilo večinoma že vlomljeno pa tudi v vasi vedo veliko povedati o tatvinah, sploh živali, na primer kur, zajcev in ovc. Del vlomov je imel na vesti tudi njihov nekdanji sovaščan Milan Franko, ki je imel nedaleč stran svoj dom. A njegov način vlomov in tatvin se je razlikoval od zadnjega. Kradel je namreč, da je preživel, in zgodilo se je tudi, da je vzel le nekaj hrane, po tisto, kar je pustil, pa se je vrnil čez nekaj dni. Franko je zdaj zaradi serije vlomov v zaporu, a očitno že ima naslednike. Prav tako lačne in žejne. 

Deli s prijatelji