PREVARA

Spletni goljufi so grdo zlorabili Mirka Tuša

Objavljeno 16. oktober 2017 22.29 | Posodobljeno 16. oktober 2017 22.29 | Piše: Tomica Šuljić

Na družbenih omrežjih naj bi razložil, kako zaslužite 350 evrov na dan.

Mirko Tuš s facebooka vabi, da zalužite 350 evrov na dan. Pravi Mirko Tuš tega ni vedel. Foto: Facebook

CELJE – V zadnjih letih narašča delež Slovenk in Slovencev, ki uporabljajo facebook ter druga družabna omrežja. To je seveda tudi krasna priložnost za reklamna obvestila, a na družabnih omrežjih na uporabnike prežijo tudi prevaranti. Kot v naslednjem primeru.

Mirko vas bo naredil bogate

S facebook strani Adolf's Muffins (torej Adolfovi mafini, kjer so bile na zidu pretežno objave sladic) se naenkrat pojavi nasmejan znani obraz ter angleški naslov: »Mirko je šokiral Slovenijo z novim spletnim sistemom,« pompozno napoveduje oglas, ki se kar tako znajde sredi objav prijateljev in drugih novic na facebooku. S fotografije (ki je, mimogrede, last naše časopisne hiše) gleda nekoč najbogatejši Slovenec Mirko Tuš, pod njim pa je zapisana obljuba: »Mirko: vse bomo naredili bogate!«, še malce nižje pa je zapisana kratica spletne strani mirkosystems.com. Toda če odprete povezavo, se ne odpre prej navedena stran, ampak podstran na Fab Blog, ki je pravzaprav spletni dnevnik (blog).

Na slikah niso osebe, ki bi jih g. Tuš poznal oziroma ki bi bile njegovi prijatelji.

Toda to lahko vidijo le tisti, ki pogledajo v vrstico, kjer se izpiše spletna stran, na kateri smo. Vsem drugim pa najbrž najprej v oči pade kopija CNN spletne strani Money (angleško: denar), na kateri domnevni Tuš zavaja naprej: »Slovenci zaslužijo povprečno 350 evrov na dan in puščajo svoje službe.« Veliki finale pa je razkritje: »Nevarno je celo govoriti o tem, saj elite z močjo ne želijo, da bi navaden slovenski delavec imel tako bogastvo. Sovražijo me, ker delim to z vami.«
Za vsak primer je ob strani še izjava Mirkovega bližnjega prijatelja (kot navaja stran ob fotografiji, katere obraz je zakrit!) in ta pravi, da Mirko redko daje izjave: »Presenečen sem, da je to razkril javnosti.« Objavo podkrepijo še s sliko Ljubljančana Jacka Williamsa z družino, ki je marca izgubil službo, julija začel sodelovati v programu, zdaj pa zasluži 9000 evrov na mesec. Nato končno sledi povezava na stran, kjer denar domnevno čaka na vas – Quantum Code.

Tuš sprožil postopke

Drži, da ni vse zlato, kar se sveti, kot pribito pa to velja na spletu, čeprav mrgoli opozoril, da gre za goljufijo; na tej strani ponujajo že 1,5 milijona evrov zaslužka na mesec, samo prijaviti se je treba v trgovanje za spletno poslovanje z bajnimi zaslužki.

350 evrov na dan je zgolj začetna vaba, ki naraste do 1,5 milijona evrov na mesec.

Videoposnetki na strani Quantum Code (v katerih nastopa bogataš in predstavlja svoje zasebno letalo in drugo bogastvo) niso pristni, ampak posneti s profesionalnimi igralci. Tako je domnevni milijonar Michael Crawford pravzaprav le plačani igralec iz agencije Option iz Portlanda v ZDA. Ki ne služi 1,5 milijona na mesec. Jack Williams – ki je ob Tušu priložnostno izvorni Ljubljančan – na drugi spletni strani nastopa kot Jack iz Toronta; ista je slika družine, ista je tudi slika čeka, iste lažne pohvale so ob strani.

»Pozoren pogled na objavo nemudoma razkrije, da gre za popolno zlorabo, s katero nikakor niso povezani niti sam gospod Tuš niti družba Tuš,« navaja Anja Marjetič, vodja korporativnega komuniciranja pri družbi Tuš. Marjetičeva pojasnjuje, da »na slikah niso osebe, ki bi jih g. Tuš poznal oziroma ki bi bile njegovi prijatelji.« Pri Tušu so zato sprožili vse ustrezne postopke pri pristojnih organih in prijavili zlorabo upravitelju Facebooka ter lastniku domene, kjer je bila spletna stran registrirana. A 48 ur po prejemu odgovorov od Tuša spletna stran še vedno obstaja, so pa umaknili stran Adolf's Muffins, kjer so prvotno reklamirali Tuša.

Delujejo pa tudi komentarji pod samo objavo, ki takoj opozarjajo, da gre za prevaro.«
Signalov za prevaro je ogromno: od napačni spletnih strani, ki se odpirajo, namesto navedenih do norih zneskov, ki so lahko vaši le z nekaj kliki. Svetovni splet je sicer krasno nahajališče raznovrstnih informacij, posnetkov, dogodkov in vsebin – a denarja pač ne delijo. Podobno kot v resnični resničnosti: če je ponudba predobra, da bi bila resnična, najverjetneje ni resnična, pravi nek angleški rek. Na ta rek se velja spomniti ob naslednji neverjetni ponudbi na spletu ali v resničnem življenju; prihrani nam lahko vsaj denar, ki ga imamo. 

Deli s prijatelji