IVAN KRAMBERGER

Smrt politika še vedno razburja Slovence: »Sploh ne verjamem, da je usodni strel sprožil tedaj pijani Rotar«

Politikov sin meni, da je usodni strel sprožil Peter Rotar, naši bralci pa imajo čisto drugačno mnenje.
Fotografija: FOTO: S. N., arhiv
Odpri galerijo
FOTO: S. N., arhiv

Čeprav je od smrti dobrotnika Ivana Krambergerja minilo že 30 let, okoliščine njegove smrti še vedno burijo duhove in slovensko javnost. Njegov sin, Ivan Kramberger mlajši, je prepričan, da je šlo za politični atentat, saj je bil oče politik. Po vseh ugotovitvah preiskovalcev meni, da je bil Peter Rotar res strelec, ki je ubil njegovega očeta.

Kaj pa o okoliščinah smrti Ivana Krambergerja menijo naši bralci? V anketi, ki je bila v preteklih dneh objavljena na naši strani, je sodelovalo 3.691 bralcev. Večina, kar 1.826, jih ne verjame, da je usodni strel, ki je pokopal Krambergerja, sprožil tedaj pijani Rotar. 1.547 sodelujočih je v anketi izbralo odgovor, da je bil morilec le lutka v rokah naročnikov iz ozadja, le 318 bralcev pa pravi, da je Peter Rotar deloval sam in na svojo pest.

Njegov umor opomin in svarilo

Kakor koli že, čeprav je od njegove smrti minilo že 30 let, Kramberger še vedno ostaja v lepem spominu Slovenkam in Slovencem. Ob 30. obletnici smrti dobrotnika, inovatorja in politika so na Maistrovem trgu v Gornji Radgoni odkrili doprsni kip Ivana Krambergerja. Na slovesnosti je Maja Weiss soscenaristka filma o Krambergerju dejala, da je »njegov umor opomin in hkrati svarilo ter klic po strpnosti v slovenski družbi, v kateri je še danes preveč sovraštva med drugače mislečimi«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije