LETO DNI JE PREDSEDNICA

Prvo leto: Pirc Musarjeva je lahko z rezultati merjenj več kot zadovoljna

Nataša Pirc Musar je prisegla pred enim letom. Analitiki ocenjujejo, da si prizadeva biti predsednica vseh državljanov.
Fotografija: Predsedniške posle je prevzela dan po svečani zaprisegi v državnem zboru. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Predsedniške posle je prevzela dan po svečani zaprisegi v državnem zboru. FOTO: Jože Suhadolnik

Mineva leto dni, odkar so predsedniške vajeti v rokah Nataše Pirc Musar. Bil je petek, 22. decembra lani, ko je uradno prisegla kot prva predsednica Republike Slovenije. Čeprav je za njo pestra poklicna kariera, je (bila) novinka na političnem parketu, a predsednica republike kljub temu sodi med najbolje ocenjene politike v iztekajočem se letu.

V zadnjih dvanajstih mesecih je bila po anketah Mediane za časnik Delo devetkrat na prvem mestu med politiki, enkrat je bila tretja, dvakrat pa drugouvrščena. Na drugem mestu je bila tudi v decembrskem merjenju, ko jo je prehitel Anže Logar. Slednji, ki je bil njen izzivalec v drugem krogu volitev, pri predsednici zdaj pogreša več konkretnosti v stališčih.

Njeno odzivanje vodi k različnim reakcijam

Dr. Boris Vezjak s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in publicist, ki je bil eden najbolj aktivnih kritikov nekdanjega predsednika republike Boruta Pahorja, o Pirc Musarjevi pravi, da si prizadeva biti predsednica vseh državljanov. »Toda ob tem se mora zavedati, da vsako njeno aktivno odzivanje na nekatere aktualne politične teme in izzive samoumevno vodi k različnim reakcijam tako političnih akterjev kot državljanov. Za zdaj se v Sloveniji družbeni razkol ne zmanjšuje, za kar pa so predvsem odgovorni drugi politični akterji.«

Nekdanji predsednik vlade dr. Miro Cerar, ki je pred letom izjavil, da bi bil najbolj vesel, če bi Nataši Pirc Musar uspelo, da bi pripomogla k zmanjšanju razkola med državljani, danes o tem pravi, da si predsednica z načinom delovanja prizadeva slediti predvolilnim obljubam.

»Imela je nekaj manjših spodrsljajev, kot na primer pri izjavah v zvezi z zamejci, nekatere odločitve so že vznemirile širšo javnost, kot je bila nedavna pomilostitev obsojencev za pomoč pri ilegalnem prehajanju meje. Na splošno pa je predsednica svoje delo doslej opravljala korektno, seveda v lastnem slogu ter v bolj aktivističnem duhu kot njen predhodnik.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije