ZLATA LISICA

Se bo Tina poslovila v modrem dresu?

Objavljeno 01. januar 2017 12.02 | Posodobljeno 01. januar 2017 12.02 | Piše: Aleš Andlovič

Avstrijec Hans Grogl po pričakovanjih prižgal zeleno luč Zlati lisici.

MARIBOR – Čeprav se večina ljubiteljev alpskega smučanja ukvarja predvsem z vprašanjem, ali se bo 7. januarja po pohorskih strminah spustila Tina Maze, se vendarle ne vrti vse okrog nekdanje slovenske šampionke. »To ni stvar organizatorja, to je stvar nje same in smučarske zveze. Naša prioriteta ostaja, da naredimo progo, kakršno si Maribor, kot organizator tekem svetovnega pokala, zasluži. A Tina si vseeno zasluži dostojno slovo,« nam je povedal Andrej Rečnik, ki bo podobno kot prejšnja leta vodja prog na letošnjem 53. tekmovanju za zlato lisico. Čeprav je muhasto božično vreme z visokimi temperaturami požrtvovalnim mariborskim smučarskim delavcem še posivilo kakšen las, niso vrgli puške v koruzo, ampak pljunili v rokavice.

Snežni stadion, po katerem se spuščajo lisičke, je že več dni pripravljen, a bo treba še marsikaj postoriti, da se bo prihodnji konec tedna lahko začelo zares. »Lisica bo, snega je dovolj,« je nadvse optimističen Rečnik, a vseeno ostaja oprezen: »Že večkrat smo v preteklih letih dejali, da tekem vreme ne more odpihniti, pa se je zatem zgodilo prav to. Stoodstotnega ni nič.« 
Pohorci, skupaj jih kar 60 skrbi za pripravo veleslalomske in slalomske proge, so vedeli, da je proga tako dobro pripravljena, da bodo pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) tekmovanju brez pomislekov prižgali zeleno luč. »Ohladilo se je in še dodatno smo naredili zaloge snega,« je o svojem delu in delu izbrancev v ekipi prepričan možakar, ki je doma iz Reke na Pohorju.

Listje so pograbili

Otoplitev, v ciljni areni mariborskega Snežnega stadiona je bilo v ponedeljek opoldne kar 12 stopinj, je progi prizadejala le nekaj manjših prask. Veliko več težav so imeli prireditelji z močnim vetrom, saj so sunki nanosili kupe listja. 
»Živimo na nadmorski višini, kjer je večina dreves ob smučišču listavcev. S tem moramo živeti. Če bi listje, ki ga je nanosilo na progo, pustili in bi se s teptalnimi topovi razgrnilo po celotni površini, bi to načelo strukturo snega. Tega si nismo smeli dovoliti, zato so ga fantje pograbili, spravili v vreče in odnesli nazaj v gozd. Tam so ga spravili v kotanje, da se zgodba ne bi ponovila,« je svoje prizadevne delavce vnovič pohvalil Rečnik. Takoj ko je predstavnik Fisa prižgal zeleno luč, so se dela na progi nadaljevala. 
Četudi bi mnogi pričakovali, da bodo Pohorci tekmovališče strogo varovali, so strmino odprli tudi za potrebe rekreativnega smučanja, kar Rečnik pozdravlja: »To je velik plus. Rekreativni smučarji podlago še utrdijo, premešajo sneg v snežni površini in s smučmi premečejo sneg z ene strani proge na drugo.«

V mesto pod Pohorjem se bo s smučarsko karavano vrnil tudi stari obraz – Michaela Dorfmeister. Zmagovalka veleslaloma pred 16 leti bo tokrat nastopala v vlogi tehnične delegatke mednarodne smučarske zveze. Poskrbela bo, da bodo konec tega tedna tekmovalke lahko preizkusile progo na Pohorju v obliki treninga, pet dni pred tekmovanjem pa bodo dokončno zaprli njena vrata. »Verjetno se bo to zgodilo zadnjega decembra letošnjega leta in na novega leta dan, saj jo bodo zatem še dodatno utrdili z balknom, posebno pripravo, ki pod visokim pritiskov v snežno odejo vbrizgava vodo,« je prepričan Andrej Rečnik. V kakšnem stanju je proga? »Odličnem. Danes bi lahko bila tekma,« je sklenil smučarski delavec. 
Medtem pa se vesoljna Slovenija seveda sprašuje, v kakšnem dresu se bo prihodnjo soboto po pohorski strmini spustila Tina Maze. Potem ko naj bi bil zaplet s smučarsko zvezo položen na stran in sta se obe strani sporazumeli, da bo nastopila v nevtralnem dresu, še do danes nihče ne ve, kakšen bo. Na Tininih profilih na družabnih omrežjih pa se je vendarle pojavila fotografija, za katero gre domnevati, da nekaj razkriva. Gre za moder dres brez sponzorjev, v katerem Tina trenira in se pospešeno pripravlja na mariborski nastop. Je to ta, s katerim bo v soboto še zadnjič v karieri nastopila na tekmi za svetovni pokal? Verjetno res.

Deli s prijatelji