ZA POHODNICE

S pomočjo magnezija na Triglav

Našim pohodnicam bomo v nahrbtnik potisnili tudi olje.
Fotografija: Koraki bodo lažji z magnezijevim oljem. FOTO: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Koraki bodo lažji z magnezijevim oljem. FOTO: Boštjan Fon

LJUBLJANA – Kemični element, ki je dobil ime po grški pokrajini Magnesia, je eden izmed peterice najpomembnejših mineralov, ki jih človeško telo potrebuje v velikih količinah za vsakodnevno delovanje. Tako so nas učili v šoli. Dva od najočitnejših znakov, da nam ga v telesu primanjkuje, smo spoznali, ne da bi nam učitelji za to dali oceno. Krči v mišicah in nespečnost sta bila nadvse otipljiva kazalnika manka elementa z oznako Mg.

Mojstri kemije so že od nekdaj iskali načne, da bi zadovoljili potrebe človeškega telesa po magneziju. Sodobna farmakologija ga z različnimi postopki predela za zaužitje, a najboljši način je zagotovo povsem naravna pot. Zaradi širokega spektra pozitivnih učinkov je tako magnezijevo olje od vseh izpeljank najprimernejše tako rekoč za vsakogar, saj se pri nanosu na kožo izognemo prebavnim motnjam, ki jih pogosto povzroča magnezij v obliki prehranskih dodatkov.

Magnezijevo olje pod blagovno znamko Mgnificent je popolnoma naravna, visokokoncentrirana vodna raztopina izjemno čistega magnezijevega klorida brez dodanih konzervansov, ki pa se ga ne meša v laboratoriju. Pridobljeno je na certificiranem črpališču podzemnega, 250 milijonov let starega presušenega Zechsteinskega morja pri kraju Veendam na Nizozemskem, 1600 m pod zemljo. Globoko pod površjem so mineralna najdišča, ki jih sodobno onesnaževanje ni doseglo, in s črpanjem pridobijo neoporečno raztopino magnezijevega klorida.

Enega večjih praktičnih testov mgnificenta, ki ga v Sloveniji dobavlja podjetje Vivitos, smo opravili pred dvema letoma ob pohodu Sto žensk na Triglav, saj so imeli vsi udeleženci poleg osebne gorniške opreme v nahrbtniku stekleničko tega olja. Opazili smo, da so se po uporabi zmanjšale težave s krči, tudi naslednji dan, ob sestopanju, ki je večkrat težje kot vzpon, naše pohodnice niso imele nobenih omembe vrednih težav, ki bi bile povezane s pomanjkanjem magnezija v telesu.

Zmerna, za telo dobrohotna telesna aktivnost, kot je gorništvo, ali bolj obremenjujoča športna dejavnost, kot je recimo trening za nastop na maratonu, je ob uporabi magnezijevega olja veliko prijetnejša. Zato smo se odločili, da bomo tudi letos vsem našim pohodnicam v enega od žepkov nahrbtnika potisnili stekleničko magnezijevega olja mgnificent. Pot tako ne bo nič položnejša, bo pa korak ob utrujenosti zagotovo znosnejši.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije