KIBERNETSKA VOJNA

Ruski hekerji nad slovenske državne organe? Najprej napadli predsednico države

Spletna stran urada predsednice države ne deluje.
Fotografija: Predsednica republike Nataša Pirc Musar. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Predsednica republike Nataša Pirc Musar. FOTO: Leon Vidic, Delo

Ruska hekerska skupina je napovedala vojno slovenskim državnim organom. Hekerji, ki stojijo za imenom Cyber Army Russia Reborn, so za prvo tarčo izbrali predsednico države. Rezultat njihovega napada naj bi bila nedelujoča spletna stran predsednice Nataše Pirc Musar

Kot so zapisali na omrežju X, so se za sistematične napade proti Sloveniji odločili zaradi geopolitičnih razlogov. Slovenija se je namreč priključila češki pobudi za skupno nabavo streliva velikih kalibrov zunaj meja EU. Strelivo je namenjeno obrambi Ukrajine. Slovenska vlada je temu namenila milijon evrov. 

Odločitev je očitno tako razjezila ruske hekerje, ki naj bi bili povezani z ruskimi obveščevalnimi službami, da so Slovenijo izbrali za tarčo svojih hekerskih napadov.

Kot je na omrežju X sporočila predsednica države »Skupaj s pristojnimi službami oviro odpravljamo in vas prosimo za razumevanje. Ob tem se zahvaljujemo pristojnim organom za hitro in strokovno ukrepanje.«

SI-CERT potrdil, da gre za napad onemogočanja

»Danes popoldne, 27. marca 2024 okoli 15:30, je prišlo do onemogočanja spletnega mesta Predsednice Republike Slovenije. Na dogodek so se takoj odzvale pristojne institucije. Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je izvedel preventivno blokado zlonamernega prometa, ki je imel za posledico tudi začasno nedosegljivost spletnega mesta. V primeru takšnega napada gre za usklajeno poplavo zahtev, katerih namen je obremeniti strežnik in otežiti njegovo dostopnost. Ne gre za vdor v strežnik ali infrastrukturo Urada predsednice RS, ampak za onemogočanje na daljavo (angl. DDoS, Distributed Denial-of-Service). Takšne napade odzivni centri držav članic EU in NATO spremljamo ves čas od začetka vojne v Ukrajini in ob takšnih dogodkih se izvedejo običajni ukrepi za zamejitev napada,« so pojasnili iz SI-CERT.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije