NAGOVOR

Robert Golob: Brez spremembe prehranjevalnih navad ne bo šlo (VIDEO)

Na srečanju vodij diplomatsko konzularnih predstavništev je spregovoril tudi o članstvu v varnostnem svetu OZN.
Fotografija: Robert Golob. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Robert Golob. FOTO: Leon Vidic/Delo

Po 26. posvetu slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju je zbrane nagovoril tudi predsednik vlade Robert Golob. Kot je dejal, bodo na področju zunanje politike v prihodnosti poskušali več dati na znanje, ki ga bodo plemenitili s pogumom.

Eden od zunanjepolitičnih ciljev Slovenije po besedah Goloba ostaja članstvo v varnostnem svetu Združenih narodov. »Še bolj pomembno pa je, da bomo doseženi cilj znali tudi jasno uporabiti. Moj poziv je, da začnemo takoj delati na tem, kaj nam bo na tem položaju uspelo unovčiti. V tako pomembno tekmo ne moremo vstopiti samo zaradi prestiža,« je dejal.

Slovenija kot polnopravna članica jedrne Evrope

Po mnenju premierja ima trenutna vlada enotno stališče: želijo postati polnopravni člani jedrne Evrope. »Ko smo zavezani istim vrednotam, hkrati pa imamo znanje in pogum, imamo v Evropi odprta vsa vrata,« je dejal.

Golob se je dotaknil tudi vojne v Ukrajini. Kot pravi, je treba izkoristiti priložnost za mir, če se bo ta pojavila. Vojaški varnosti je po njegovem mnenju treba posvetiti več pozornosti in denarja, kot se nam je morda to zdelo pomembno v preteklosti. »Želimo, da nas naši partnerji v Natu jemljejo z vso resnostjo, ker bomo lahko na tak način bolje zastopali svoje nacionalne interese,« je poudaril.

Premier je spregovoril tudi o prehrambni krizi. Brez spremembe prehranjevalnih navad v prihodnosti po njegovem mnenju ne bo šlo. S sedanjimi evropskimi prehranjevalnimi navadami po njegovih besedah svet ne more preživeti, ukrepati pa bo začeti treba čim prej, še dodaja. »Če bomo mižali, je odgovornost na nas.«

Celoten nagovor premierja si lahko ogledate v spodnjem videu.

{/embed_youtube}

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije