USTAVNO

Redarji neuslišani, pisali bodo kazni za pse in peteline

Objavljeno 14. februar 2012 13.12 | Posodobljeno 14. februar 2012 13.12 | Piše: D. P., STA

Bodo morali občani štirinožce zapirati v hiše?

Fotografija je simbolična.

Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo po presoji ustavnosti odloka o varstvu javnega reda in miru v občini Log - Dragomer, ker pobudnik, Sindikat občinskih redarjev Slovenije, ni izkazal pravnega interesa.

Pravice redarjev niso ogrožene

Kot je ustavno sodišče zapisalo v obrazložitvi svojega sklepa, občinski odlok ne določa pravic in obveznosti, s katerimi bi bile ogrožene pravice občinskih redarjev kot delavcev.

Bodo presojo ustavnosti zahtevali občani?

Predsednica sindikata Sonja Kramar je dejala, da so v sindikatu nemočni: »Je pa naša želja, da se najde nekdo, ki bo izkazal pravni interes in s tem podal roko sodelovanja,« je dejala in pojasnila, da imajo pravni interesi vsi občani Loga - Dragomerja. Tako bodo v sindikatu občanu, ki bi bil pripravljen vložiti pobudo o presoji ustavnosti odloka, nudili vso potrebno pomoč pri postopku.

Kazen za pse in peteline?

Ali bodo občinski redarji Loga - Dragomerja morali zdaj oglobiti občane, ki bodo imeli ponoči spuščene živali, ki bi lahko motile občane pri nočnem počitku, Kramarjeva ni mogla odgovoriti. Kot je dejala, je za določanje dela odgovoren njihov nadrejeni. Že lani pa so ob predstavitvi ustavne pobude opozorili, da je Log - Dragomer predvsem podeželsko okolje, kjer imajo občani pred hišami pse. »Ne predstavljamo si zapiranja teh psov v zaprte prostore. Z izvajanjem odloka bi v neugoden in smešen položaj spravili redarje in redarke, ki bi občane kaznovali zaradi kikirikanja petelinov.«

Deli s prijatelji