FINANCIRANJE ZASEBNIH ŠOL

Razočarani nad Rosvito Pesek: Maska je padla, to je pristransko vodenje

Objavljeno 22. november 2017 11.10 | Posodobljeno 22. november 2017 11.10 | Piše: S. U.

Žgoča razprava v včerajšnjih Odmevih o financiranju zasebnih šol je izzvala gnev spletnih komentatorjev, ki so se zgražali nad domnevno pristranskim vodenjem.

LJUBLJANA – Državni zbor je s 60 glasovi za in z 22 proti sprejel sklep, s katerim je začel postopek za spremembo ustave pri financiranju zasebnih osnovnih šol. Žgoča tema je svoje mesto dobila tudi v Odmevih, a voditeljici Rosviti Pesek očitajo neprofesionalno vodenje razprave. 

»Rosvitina maska je dokončno padla: 'Bitka je izgubljena, imajo 60 glasov ...' Katastrofalna uredniška politika zadnje dni,« so se glasili zapisi na komentatorjev na twitterju, ki so ji očitali, da se je postavila na stran, ki zagovarja, da morajo biti tudi zasebne šole za izvajanje javnega programa enako finančno podprte kot javne.

»Pišejo, da sem se opredelila. Da voditelj ne sme biti, ne na levi, ne na desni. Da mora le usmerjati pogovor, svoje mnenje pa odmisliti… Ne maram sprenevedavosti, še najmanj politične. Za 6 slovenskih osnovnih šol gre, zasebnih. 2 waldorfski, 2 montessori, eno katoliško, en inštitut po imenu… In za zgodovinski spomin gre in en čuden recidiv proti cerkvi, ki se vleče še iz nekih prejšnjih časov. Ker sem slučajno za potrebe dokumentarne oddaje vpeta v brskanje po 200 letni zgodovini Slovencev, pogosto naletim na duhovščino. In njena prizadevanja za slovenščino in šole,« je na kritike med drugim odgovorila voditeljica in obenem dodala, da je očitno prišel čas, ko so novi rodovi slovenskih politikov, ki premorejo 60 glasov v državnem zboru, trdno odločeni, da bodo spremenili ustavo samo zato, da jim ne bo treba izpolniti odločbe ustavnega sodišča, ki je povedalo, da morajo biti tudi zasebne šole za izvajanje javnega programa enako finančno podprte kot javne. »Za 1200 otrok gre in 6 osnovnih šol med 770! In za politike, ki se iz zgodovine niso nič naučili.«

Deli s prijatelji