NAMESTO KISIKA SMEJALNI PLIN

Razkrivamo: smrtonosno instalacijo naj bi bil vgradil Medicoengineering

Objavljeno 16. marec 2016 17.29 | Posodobljeno 16. marec 2016 17.46 | Piše: E. N.

Zaradi hude napake je v novem urgentnem centru šempetrske bolnišnice umrl pacient. Razkrivamo izvajalca, ki naj bi bil vgrajeval sistem: Medicoengineering.

ŠEMPETER – Kot smo že poročali,image je v šempetrski bolnišnici prišlo do hude napake. Hudo poškodovanega pacienta so na urgenci priklopili na aparat za dovajanje kisika. Po cevi pa naj bi bil stekel smejalni plin. 

A do smeha ni bilo nikomur: na tehnične težave na napeljavi so odgovorni posumili prepozno. Pacienta so poskušali oživljati, a neuspešno. Zdravniški ekipi, ki je dala vse od sebe, je človek umrl v rokah. Čeprav obdukcija še ni končana, so svojce pristojni že obvestili, da obstaja sum napake.

Medicoengineering je v javnosti odmeval v povezavi z operacijskimi mizami v UKC, kjer so se mimo razpisov stekali milijoni.

Iz ozadja stari znanec

Kot razkrivajo dokumenti, ki smo jih ekskluzivno pridobili v redakciji Slovenskih novic, naj bi bilo za vgradnjo inštalacij pristojno podjetje Medicoengineering. To podjetje iz Trzina, ki ga vodita Igor in Tanja Zabret, se je v medijih doslej pojavljalo večkrat, vselej v vlogi dobavitelja medicinske opreme. 

Naj spomnimo: Medicoengineering je bil v središču afere operacijske mize, ko je pred leti kar mimo razpisa od UKC pobasal štiri milijone evrov. UKC je tudi močno preplačal vzdrževanje njegovih operacijskih miz: 18 jurjev za tri leta na eno mizo. Konkurenca bi vzela 10-krat manj. Podjetje je sicer po javno dostopnih podatkih leta 2014 ustvarilo 8,35 milijona prihodkov in dobrih 100 jurjev dobička.

Kot razkrivajo naši dokumenti, naj bi bil Medicoengineering za »dobavo in vgradnjo medicinske opreme« za šempetrsko bolnišnico prejel več kot 200 tisočakov!

image

Zdravnica je omedlela

Preiskava prve ugotovitve, da se je na urgenci dogajalo nekaj čudnega, potrjuje: iz cevi, kjer bi moral dotekati kisik, je prihajal didušikov oksid N2O (smejalni plin). Za dokazovanje, kako je šlo vse narobe, sploh ni bila potrebna draga analitična oprema: ko je zdravnica, ki je preiskovala možne vzroke za pacientovo smrt, na sebi preizkusila napravo za dovod kisika, se je zgrudila in omedlela.

Policijska preiskava je že sprožena: možje v modrem preiskujejo sum povzročitve smrti iz malomarnosti, reanimacijski center pa je zaprt.

Smrt pacienta se je našega uredništva osebno dotaknila, saj je bil umrli pacient naš in vaš zvesti jutranji dostavljavec Slovenskih novic na tistem območju. Preberite več o tragični nesreči v jutrišnji tiskani izdaji!

 

image

Šempetrska bolnišnica. Foto: Katja Željan, Delo

Deli s prijatelji