ČISTOČA IN HIGIENA

Razkrivamo: inšpekcija nad slovenske bazene, kje je voda skladna?

Inšpektorji so analizirali vodo v slovenskih bazenih. 
Fotografija: Fotografija je simbolična. 
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA – V peklensko vročih dneh še kako prija osvežitev v hladni vodi. Če so vam ljubi bazeni, potem preverite, kaj je odkril zdravstveni inšpektorat.


46 vzorcev skladnih, 35 pa primernih

»V obdobju od 18. junija do 4. julija 2019 smo odvzeli 82 vzorcev, ki so bili preizkušani na fizikalno-kemijske in mikrobiološke parametre. 46 vzorcev je bilo skladnih s pravilnikom o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih, 35 pa jih je bilo v skladu s strokovnimi smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje ocenjenih kot primernih za kopanje. Enega vzorca nismo mogli oceniti, ker je bazen zaprt,« so zapisali pri inšpektoratu.

Gre za ugotavljanje skladnosti vode s pravilnikom o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih v času odvzema vzorca. Pravilnik med drugim določa, da kopalne vode ne smejo vsebovati mikroorganizmov, parazitov ali snovi v številu in koncentracijah, ki same ali v kombinaciji z drugimi snovmi predstavljajo nevarnost za zdravje uporabnikov.


Kakšno oceno lahko dobijo kopalne vode?

  • kopalna voda je skladna
  • kopalna voda je neskladna in primerna za kopanje
  • kopalna voda je neskladna in ni primerna za kopanje



Celotno analizo za posamezen slovenski bazen najdete na TEJ POVEZAVI


Če ne izpolnjujejo kriterijev, voda ni skladna

»Kopalna voda je skladna, kadar rezultati laboratorijskih preizkušanj izpolnjujejo kriterije glede mejnih vrednosti, ki so določene s pravilnikom o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih. Če rezultati ne izpolnjujejo kriterijev,  se ocenijo na podlagi meril za ocenjevanje primernosti kopalne vode v bazenih za kopanje, ki jih je na podlagi pravilnika pripravil Nacionalni inštitut ja javno zdravje. Na podlagi teh meril se kopalna voda oceni kot primerna za kopanje oziroma kot neprimerna za kopanje,« nam je še pojasnila Andreja Mojškrc z Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije.

V primeru ugotovljenih kršitev pravilnika v skladu z načelom sorazmernosti upravljavcu izrečejo opozorilo oziroma izdajo odločbo, s katero določijo rok za odpravo pomanjkljivosti. Če iz analize kopalne vode izhaja, da voda ni primerna za kopanje oziroma predstavlja tveganje za zdravje ljudi, pa lahko začasno prepovejo uporabo kopalne vode.
 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam, dodajte fotografijo ali video v spodnji obrazec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije