PASJI LASTNIKI ZGROŽENI

Psi niso dobrodošli na vseh kopališčih, prekršek vas lahko drago stane (FOTO)

V Piranu kosmatinci nimajo veliko izbire, v Izoli, denimo, je zanje več možnosti.
Fotografija: Večina psov uživa v čofotanju. FOTO: MONI ČERNE
Odpri galerijo
Večina psov uživa v čofotanju. FOTO: MONI ČERNE

Med šolskimi in poletnimi počitnicami skrbniki pogosne vedo, kam bi s psom, zato nemočno žival nekateri celo zapustijo. Drugi si pomagajo z varstvom, mnogi pa vzamejo štirinožnega prijatelja na dopust. Na slovenski obali, ki se razteza čez približno 43 kilometrov dolg pas ob Jadranskem morju, si od severa proti jugu sledijo naselja Ankaran, Koper, Izola, Strunjan, Piran, Portorož, Lucija in Seča. Preverili smo nekaj lokacij, kje se lahko kosmatinci osvežijo v morju, na urejenih plažah namreč največkrat niso dobrodošli.

Na kamnitem delu plaže Valdoltra so dobrodošli tudi psi. FOTO: MONI ČERNE
Na kamnitem delu plaže Valdoltra so dobrodošli tudi psi. FOTO: MONI ČERNE

V Piranu za pse ni veliko izbire za dostop do morja. Ta je možen na Punti pod strmim klifom in obzidjem cerkve sv. Jurija. Med kampom Lucija in rtom Seča so štirinožni ljubljenčki prav tako dobrodošli. V Strunjanu je veliko več možnosti, in sicer na pasji plaži pri ribiškem pomolu, lahko se ohladijo tudi v morju ob tamkajšnjem kampu, pa tudi na divji plaži na koncu urejene strunjanske plaže.

Upoštevajte občinske odloke

Najstarejša plaža za kosmatince je v Izoli na koncu Ulice ob pečini, pri proizvodnih halah nekdanjega Delamarisa, kjer je občina pred enajstimi leti psom namenila kotiček. Plaža ima koše za iztrebke, pitno vodo, klopi in pergolo, ki ponuja nekaj sence. Previdnost pri vstopu v morje ne bo odveč, ponekod je namreč ostro kamenje. Psi se v izolski občini lahko kopajo tudi od plaže pod Belvederjem do Belih skal, kjer pa je dostop težji, saj pot ni uhojena, sence pa je komaj za vzorec. Kotiček imajo tudi na območju nekdanje obalne ceste.

Koprska pasja plaža je na koncu Semedelske promenade. FOTO: MOK
Koprska pasja plaža je na koncu Semedelske promenade. FOTO: MOK

Štirinožni prijatelji imajo v Kopru plažo od leta 2019, in sicer na koncu Semedelske promenade, ob ustju Badaševice, namenjena pa je samo kužkom in spremljevalcem. Ima vso potrebno infrastrukturo, ograjeno površino, do katere se dostopa skozi dva vhoda, urejen dostop v vodo, prilagojen manjšim pasmam, pitnike, ki so lahko tudi prha, koš za iztrebke, klop in nekaj sence.

Kopanje je mogoče tudi na Sv. Katarini, ki leži med Koprom in Ankaranom. Nekaj kvadratnih metrov so pri ankaranskem kampu kužkom namenili hotelirji Adrie Ankaran, primeren za namakanje pa je tudi kamniti del plaže Valdoltra. Priljubljena je divja plaža Debelega rtiča, malce naprej, za zapornico, je še en primeren kotiček za ohladitev kužkov, manjše travnato območje, ki je od najbližjega parkirišča Krajinskega parka Debeli rtič oddaljen nekaj minut hoje. V zalivu sv. Jerneja pa je še ena priljubljena naravna travnata plaža, streljaj od slovensko-italijanske meje, in je zadnja na slovenskem ozemlju. Tam so dobrodošli tudi obiskovalci s hišnimi ljubljenčki.

Psi se načeloma lahko kopajo tudi drugod, tam, kjer to ni izrecno prepovedano. Treba je upoštevati občinske odloke, prekršek vas namreč lahko stane do 200 evrov. V Izoli denimo pričakujejo, da imajo lastniki s seboj vodo, s katero splaknejo tudi pasje uriniranje. Globa grozi, če skrbnik živali nima vrečke za začasno shranjevanje iztrebkov, zaradi nenadzorovanega gibanja psov, vodenja psov in drugih živalih po javnih površinah, kjer je to prepovedano, ali če skrbnik živali ne odstrani pasjih iztrebkov z javnih površin. Zakon o zaščiti živali je jasen, pes mora biti na javnih površinah ves čas pripet. Tudi med plavanjem.

Veterinarka Anika Mlinar nima enoznačnega odgovora, ali sta plaža in morje za psa primerna. FOTO: Osebni arhiv
Veterinarka Anika Mlinar nima enoznačnega odgovora, ali sta plaža in morje za psa primerna. FOTO: Osebni arhiv

Veterinarka Anika Mlinar iz Veterinarske ambulante Vet Medica Portorož pojasnjuje, da se situacija vsakemu psu individualno prilagaja, zato enoznačnega odgovora, ali s psom na plažo ali ne, ni. »Nisem zelo za niti zelo proti. Zdravemu psu odhod na plažo in kopanje gotovo ne škodi, a je treba izbrati primeren čas za odhod na plažo. Poleti je primeren zelo zgodnji jutranji ali večerni čas po 20. uri. Kopanje odsvetuje alergikom, ki imajo po kopanju reakcijo. Tudi za starejše kužke je treba čas odhoda na plažo prilagoditi tako kot pri starejših ljudeh. Srčni bolnik na plažo ne gre ob treh popoldne, enako velja za kužke. Tu imam v mislih predvsem visoke temperature, in ne vode, ki mu zagotovo ne bo škodila.«

Kužki načeloma znajo plavati, vendar veterinarji v poletnem času opažajo diarejo, dovolj je, da spijejo zelo malo morske vode. Obstaja tudi nevarnost opeklin na tačkah, kadar do plaže hodijo po razgretem betonu, nevarnost dehidracije, zato naj imajo lastniki s sabo pitno vodo. Poškodbe so mogoče tudi v morju, denimo zaradi školjk in skal. Mlinarjeva še svetuje, da se štirinožnega prijatelja po kopanju skopa vsaj z mlačno vodo, da se spere sol, ki jih lahko iritira, svetuje, da lastniki spremljajo morebitni pojav rdečkaste oziroma vnete kože.

Tisti kužki, ki v vodo ne želijo, naj se jih ne sili, še opozarja. »Labradorci obožujejo kopanje, kodrasti bišon pa bi bil na klimi tudi februarja.« Pri vprašanju ovratnice ali oprsnice, tako pri odhodu na plažo kot sicer, svetuje oprsnice, a vsaka še zdaleč ni dobra. »Najboljši je individualni posvet z veterinarjem ali prodajalcem,« sklene veterinarka Anika Mlinar. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije