44. TEDEN CVIČKA

Princesa Anja in kralj Franc

Objavljeno 24. maj 2016 16.20 | Posodobljeno 24. maj 2016 16.19 | Piše: Jaroslav Jankovič

Minuli konec tedna so v Trebnjem, ki je letos po dolgih letih spet gostilo teden cvička, okronali že 18. cvičkovo princeso.

Klavdija Kolar iz Cerkelj ob Krki, Roksana Berend iz Trebnjega in Anja Mrhar s Čateža pod Zaplazom. Foto Jaroslav Jankovič

Minuli konec tedna so v Trebnjem, ki je letos po dolgih letih spet gostilo teden cvička, okronali že 18. cvičkovo princeso. To je postala Anja Mrhar s Čateža pod Zaplazom, ki je krono prejela od 17. cvičkove princese Eve Somrak. Kot hči vinogradnikov in gostincev, doma imajo namreč gostilno Tončkov dom, je po mnenju sedemčlanske ocenjevalne komisije pokazala največ znanja o pridelavi vina in naredila najboljši vtis.

Za krono 18. cvičkove princese so se letos poleg Mrharjeve potegovali še Roksana Berend iz Vinogradniškega društva Trebnje in Klaudija Kolar iz Vinogradniškega, turističnega in kulturnega društva Cerklje ob Krki.

Dekleta so morala pred komisijo odgovarjati na precej zahtevna vprašanja o pridelavi vina, denimo sortni sestavi cvička, celotnem procesu pridelave vina od rezi do stekleničenja, našteti in opisati značilnosti vinorodnih dežel ... Kot smo izvedeli, so bila precej izenačena, odločale so malenkosti.

Že dan pred tem so okronali novega kralja cvička. To je Franc Medle iz Dolenjega Suhadola nad Brusnicami, član Društva vinogradnikov Janez Trdina Brusnice Gabrje.

Za krono cvičkove princese se lahko potegujejo dekleta iz vinogradniških družin, kralj cvička pa lahko postane vinogradnik, ki je za vzorec na ocenjevanju prejel najvišjo oceno in je istega vina pridelal vsaj 1500 litrov.

Ta je letos pripadla prav Medletu, saj je v velikem finalu ocenjevanja na Čatežu pod Zaplazom njegov cviček dosegel najvišjo oceno med vzorci: 16,37 točke.

Novoizbrana cvičkova princesa se je rodila leta 1995 in je študentka živilstva in prehrane na biotehniški fakulteti v Ljubljani. 
Rada pomaga pri pridelavi vina v družinskem vinogradu, ki šteje 800 trsov. Sicer pa je njen hobi pridelava zelenjave 
in sadja.

Kralj cvička Franc Medle doma obdeluje vinograd z nekaj tisoč trtami. Kot nam je povedal, je lani pridelal dobrih 100 hektolitrov vina, od tega kar 80 cvička.

Štiriinštirideseti cvičkov teden se je nadaljeval v nedeljo, ko so na osrednjem trgu v Trebnjem nastopile glasbene skupine vinogradniških društev Dolenjske.

Danes na Dolenjskem cviček prideluje kar 9000 vinogradnikov na skoraj 2000 hektarjih vinogradov. Kot smo izvedeli, je včasih to paradno vino Dolenjske raslo na 4000 hektarjih. Kljub priljubljenosti in veličastni tradiciji se cvičkove površine krčijo. Generacije se menjajo, mladih kultura pridelave vina za domačo rabo in kultura zidanic ne zanima več toliko, zato se manjši vinogradi opuščajo. Dodaten pritisk ustvarja država, ki namerava povečati davek na pridelavo vina. In to kljub temu, da smo lani prvič po dolgih desetletjih pridelali manj kot spijemo, to je 87 odstotkov porabe. Letos pa bo zaradi pozebe pred dvema tednoma letina še slabša.

Kot smo izvedeli, je pri kmetu na dvorišču cena ustekleničenega cvička 2 evra, neustekleničenega oziroma v rinfuzi pa od evra do 1,5 evra.

Kako ponosni so Dolenjci na svoj cviček, govori podatek, da se je povorke v petek udeležilo 32 vinogradniških društev in skupaj kar 1500 vinogradnikov.

 

Deli s prijatelji