MARIJA ARIH

Preživela že več kot 15 voditeljev držav (FOTO)

Najstarejša Mariborčanka Marija Arih proslavila 107. rojstni dan. Rodila se je istega leta kot Frank Sinatra, Orson Welles, Anthony Quinn, Edith Piaf ...
Fotografija: Voščil ji je tudi upokojeni nadškof Franc Kramberger, ki jo pozna že vrsto let, zdaj pa je njen sostanovalec.
Odpri galerijo
Voščil ji je tudi upokojeni nadškof Franc Kramberger, ki jo pozna že vrsto let, zdaj pa je njen sostanovalec.

Epidemiološka situacija je kriva, da najstarejša Mariborčanka in ena najstarejših Slovenk sploh, Marija Arih, ni mogla bolj slovesno praznovati svojega častitljivega 107. rojstnega dneva. Ne glede na vse so prijazni gospe, ki je še zdaj čila in zdrava, čeprav se je rodila davnega 3. januarja 1915, kolikor pač leta dovoljujejo, v Domu sv. Lenarta pri Lenartu v Slovenskih goricah, kjer živi od leta 2015, pripravili krajšo slovesnost.

Najstarejša med 11 otroki

Kljub svojim letom v domu, kjer je več znanih Slovencev, med drugimi upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger, v največji meri še vedno skrbi sama zase.

Vesela je vsake družbe, še zlasti svojcev in negovalke.
Vesela je vsake družbe, še zlasti svojcev in negovalke.
Ob visokem življenjskem jubileju so ji voščila poleg domačih izrekli lenarški župan Janez Kramberger, direktor Doma sv. Lenarta Zlatko Gričnik in omenjeni upokojeni nadškof Kramberger. Pod posebnimi pogoji so se z njo srečali njeni najbližji. Seveda so krajšo slovesnost pripravili tudi med zaposlenimi in sostanovalci doma, a kot nam je povedal direktor Gričnik, bo prava slovesnost pozneje, ko bodo cepiva proti covidu-19 dala prve rezultate in se bomo lahko nekoliko več družili in veselili.

Kakor koli že, bilo je torej 3. januarja 1915, ko se je v družini Štumbergerjevih v Prepoljah na Dravskem polju, sredi viharja prve svetovne vojne v časih Avstro-Ogrske, ki jo je takrat vodil cesar Franc Jožef, kot najstarejša od enajstih otrok rodila Marija.

Pri šestnajstih je odšla od doma, delala najprej v Hočah in se ustalila v Mariboru kot delavka v Hutterjevih tekstilnih tovarnah. Pri delu v Jugoslovanski strokovni zvezi je spoznala poznejšega moža Andreja Ariha, skupaj sta dobila hčerko in dva sina.

Leta 1939 sta si Andrej in Marija pred oltarjem obljubila zvestobo, tik pred nacističnim napadom na Jugoslavijo februarja 1941 je povila hčer Miro. Med okupacijo Maribora sta se jima rodila še dva sinova, Aleš in Ciril. Čeprav je največji del življenje, kar 85 let, preživela v Mariboru, je od rojstne Avstro-Ogrske do danes zamenjala več držav, od krone do evra šest denarnih valut, od Franca Jožefa prvega, ki je umrl, ko še ni bila stara dve leti, do Boruta Pahorja več kot petnajst vladarjev, prestolonaslednikov, diktatorjev, predsednikov republik, predsedstev in drugih velikašev, devet papežev, od Benedikta XV. do sedanjega Frančiška, ter sedem mariborskih (nad)škofov, od Mihaela Napotnika, Andreja Karlina, Ivana Jožefa Tomažiča, Maksimilijana Držečnika, Franca Krambergerja in Marjana Turnška do aktualnega nadškofa Alojzija Cvikla.

Jasne misli in napotki

Veliko svetovnih zanimivosti je tako ali drugače povezanih z Marijo Arih, ki je kot najstarejša Mariborčanka po letnici rojstva vrstnica Franka Sinatre (1915–1998), Orsona Wellesa (1915–1985), Anthonya Quinna (1915–2001) in Edith Piaf (1915–1963). Slavljenka je približno poldrugo leto mlajša od Borisa Pahorja, rojenega 26. avgusta 1913, tržaškega Slovenca, ki spada med najstarejše Slovence sploh. Marija sicer nikoli ni požela svetovne slave svojih znanih vrstnikov, se pa lahko pohvali, da je preživela kar tri vojne, prvo in drugo svetovno ter slovensko osamosvojitveno leta 1991.

Zanimiv je tudi podatek, da je živela že pod 26 župani. Sicer pa ni besed, ki bi opisale veselje in tudi radost ob vsem tem, posebno pa ob njenih mislih in napotkih, ki so vedno jasne in tudi zelo življenjske. Izkušnje, preizkušnje, skromnost, ponižnost, skrbnost, poštenost ..., vsega tega so deležni vsi tisti, ki so povezani s slavljenko Marijo. 

Kot se za slavje spodobi, so ji spekli torto. FOTO: Oste Bakal
Kot se za slavje spodobi, so ji spekli torto. FOTO: Oste Bakal

Šopek ji je izročil tudi lenarški župan Janez Kramberger. FOTO: Oste Bakal
Šopek ji je izročil tudi lenarški župan Janez Kramberger. FOTO: Oste Bakal

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije