NA KOŽO

Predsedniki in predsednice vseh nas

Objavljeno 18. oktober 2017 00.35 | Posodobljeno 18. oktober 2017 00.36 | Piše: Darinka Pavlič Kamien
Ključne besede: komentar

Seveda se vsi zavzemajo za to, da bomo imeli v prihodnje urejeno zdravstvo, iztrebljeno korupcijo, dobre službe in predvsem zakonodajo, ki jo bo razumel še tako neuki državljan.

Darinka Pavlič Kamien.

Predsedniški kandidati nam te dni obljubljajo popravek vsega, kar je šlo pri nas zadnjih 26 let narobe. V prihodnjem mandatu se nam bosta cedila mleko in med, ne glede na to, kdo bo predsednik.
Eden pravi, da bi vse tiste, ki so nas zapeljali na ta težka pota, kar zaprl, drugi, da je čas, da na predsedniško mesto stopi mlada generacija, ki z zavoženim stanjem ni imela nič. Spet tretji bi nam pripeljali bližje boga, ki bi nas peljal v prihodnost z več medsebojne ljubezni in strpnosti. In tudi več otrok, želenih ali neželenih.
Seveda se vsi zavzemajo za to, da bomo imeli v prihodnje urejeno zdravstvo, iztrebljeno korupcijo, dobre službe in predvsem zakonodajo, ki jo bo razumel še tako neuki državljan. Upam, da so imeli v mislih zgled naše nekdanje prestolnice Dunaj, kjer so spisane zakone dali najprej v branje kmetom. Če so jih razumeli, je »šel zakon skozi«, sicer so ga morali toliko časa piliti, da je postal razumljiv.

Seveda se vsi zavzemajo za to, da bomo imeli v prihodnje urejeno zdravstvo, iztrebljeno korupcijo, dobre službe in predvsem zakonodajo, ki jo bo razumel še tako neuki državljan.

Kandidati se med seboj razlikujejo po premoženju, vendar tudi tu med njimi ni nepremostljivih razlik. Skupaj jih lahko umestimo v višji srednji razred. In vsi se prištevajo med predsedniške kandidate vseh državljanov. Pa so res? Pri tako imenovanih mejnih temah se takoj izkaže, da vsi že po defaultu ne morejo biti predsedniki vseh nas. Ker so se preveč ujeli v ozke vrednote svojih strank ali njih samih.


Najbolj izrazito izločilno vprašanje je, ali bi šli na parado ponosa, ki ga organizira gibanje LGBT. Saj veste, to so ljudje, kot vi in jaz. Le ljubezen dajejo drugemu spolu, kot smo si to zakoličili mi v naših glavah. Za nekatere je to sramotno, vredno poniževanja, zaničevanja, odrivanja na rob. Predsedniška kandidatka, ki se je nerodno izmaknila že odgovoru, koga je volila v drugem krogu prejšnjih volitev, je na enem od zadnjih soočenj nerodnost ponovila, češ, predsednik dobiva veliko vabil. Če bi šla tja, bi morala na vse. Njeno sporočilo je s tem zelo jasno. Ne bi šla! In med kandidati in kandidatkami ni edina, ki tega dejanja ne bi zmogla. Nekateri všečno govorijo eno, delajo pa drugo.

Sama živim v romantični privlačnosti do oseb nasprotnega spola in nisem članica gibanja LGBT. So pa njegovi člani moji dragi in cenjeni sodržavljani. Kdo je torej lahko predsednik ali predsednica vseh nas?


 

 

Deli s prijatelji