NA KOŽO

Prazniki po moje

Objavljeno 08. december 2016 23.35 | Posodobljeno 08. december 2016 23.36 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Ne razumem, zakaj Prešerna deklamiramo ob dnevu njegove smrti, in ne rojstva.

Poslanci bodo o spremembi zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero bi 2. januar že prihodnje leto znova postal dela prost dan, najverjetneje odločali na izredni seji prihodnji torek. Ob njihovi morebitni pravilni odločitvi kar vidim Sama Hribarja Miliča, kako gre v zrak, češ, kakšna škoda se dela delodajalcem in da nikjer na svetu nimajo dveh postnovoletnih dni fraj za zdravljenje mačka.

Ker pred slabimi petimi leti naj bi že politiki izračunali, da bo ukinitev 2. januarja povečala družbeni bruto proizvod za 35 milijonov evrov. K temu taisti politiki seveda v nobenem primeru ne bi prispevali, ker so 2. januarja praviloma na dopustu. In verjetno niso upoštevali, da bi s prostim drugim dnevom v novem letu toliko več zaslužili turistični delavci, saj v tem času celo varčni Slovenci razprejo tošelčke.

Zdajšnja opozicija – ukinitev 2. januarja je predlagala Janševa vlada – očita SMC populizem. Kar naj ga. Saj vox populi je glasno izzvenel tudi v raziskavi Slovenskih novic: prepričljivih 74 odstotkov anketirancev je proti ukinitvi, peticijo na naši spletni strani, da naj se 2. januar spet razglasi za dela prost dan, pa je podpisalo na tisoče bralk in bralcev. Ti bi se večinoma v zameno odrekli recimo 2. maju.

In ko smo že pri praznikih, ki jih je očitno tako lahko jemati, bi jih še sam malo preuredil. Dan Rudolfa Maistra bi razglasil za dela prost dan. General je bil eden največjih Slovencev vseh časov, po njegovi zaslugi so slovenski Maribor, Štajerska, Prekmurje in na žalost premalo Koroške – po Maistrovo bi imeli še Celovec in Beljak.

Ampak za vsak nov dela prost dan se je treba enemu odpovedati. Sam bi predlagal, da je dan reformacije še vedno praznik, le da ne dneva prost. Pa naj evangeličani ne zamerijo.

In še nekaj bi premaknil: Prešernov dan, ki ga sicer praznujemo že okroglih 70 let, z 8. februarja na 3. december. Če 25. junija praznujemo dan neodvisnosti, torej rojstva nove države, res ne razumem, zakaj Prešernove pesmi deklamiramo ob dnevu njegove smrti, in ne rojstva.

Svojih predlogov seveda ne dajem na glasovanje, stiskam pa pesti, da poslanci prihodnji torek požegnajo 2. januar. Tako bi v tem letu sprejeli celo eno pametno odločitev. Ne razumem, zakaj Prešerna deklamiramo ob dnevu njegove smrti, in ne rojstva. 

Deli s prijatelji