BODITE PREVIDNI

Pozor! Pol Slovenije obarvali v rdečo

Objavljeno 28. marec 2017 13.38 | Posodobljeno 28. marec 2017 13.38 | Piše: Mo. S.

Požarna ogroženost je marsikje zelo velika.

Posledice požara pri Črnem Kalu.

LJUBLJANA – Vremenoslovci opozarjajo pred požari v naravi. Kot je razvidno z njihove grafike, so nekatere dele Slovenije označili z rdečo, ki pomeni zelo veliko stopnjo ogroženosti oziroma verjetnosti za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju.

Pri peti stopnji je vzrok za požar lahko že iskra, požar se pojavi tako, širjenje pa je zelo hitro. »To je vroč požar, ki se prenese v krošnje dreves tudi na širšem območju. V požaru zgori zelo veliko organskega goriva, ogenj zajame tudi srednje in debelo gorivo. Požar se razširi tudi na normalno vlažna področja. Kontrola požara je izjemno težka, za gašenje požara je treba vložiti izredno velike napore in vsa razpoložljiva sredstva,« so zapisali.

image

Požiganje v naravi je prepovedano

Že pred tem so opozorili, da daljše obdobje suhega in toplejšega vremena povzroča ugodne razmere za požare v naravi. »V zadnjih dneh je število požarov v naravnem okolju zaradi spomladanskega čiščenja kmetijskih površin ter kurjenja in požiganja naravnih nenevarnih materialov višje predvsem na območju osrednje Slovenije. Takšno stanje pričakujemo do prvih obilnejših padavin,« pravijo. Zato je treba biti do prvega močnejšega dežja previden pri uporabi ognja v naravnem okolju in tudi pri aktivnostih, ki lahko povzročijo požar. »Obenem še opozarjamo, da je požiganje v naravnem okolju prepovedano.«

V prihodnjih dneh bo še sončno in suho, kakšna kaplja dežja se za zdaj kaže za v nedeljo in ponedeljek. Preberite še več o vremenski napovedi na tej povezavi image.

Deli s prijatelji