SMUČIŠČA

Pozimi toplo zavetje, spomladi sončenje

Objavljeno 02. marec 2013 16.03 | Posodobljeno 02. marec 2013 16.03 | Piše: Drago Bulc

Če smo lahko Slovenci upravičeno ponosni na svoje planinske postojanke, pa na koče na smučiščih na žalost ne moremo biti.

Saj je luštno tudi pred kočo na Krvavcu, a še zdaleč ni tako urejeno in ponudba ni tako pestra kot, denimo, v Avstriji. Foto: Mavric Pivk/Delo

Medtem ko so se Francozi v zadnjih desetletjih industrijsko lotili razvoja turizma tudi v gorah in celo na višini nad 2500 metrov zgradili stolpnice s tisoči (pre)majhnih apartmajev in jim dodali kar samopostrežne restavracije s hitro prehrano v ameriškem slogu, so Avstrijci v gorah, še posebno pa na smučiščih gradili bolj prijazno do okolja, v značilnem alpskem slogu, in v glavnem uporabljali les. Tako so ohranili značilno domačnost, ki vsako leto na tamkajšnja smučišča privablja milijone obiskovalcev z vsega sveta. Razlog, da je v zimskem turizmu Avstrija smučarska dežela številka ena, so seveda tudi odlično urejena smučišča z najnovejšimi žičniškimi napravami, toda koče in domačnost v njih so pogosto tisto, kar pri marsikaterem tujem turistu pretehta pri odločitvi za izbor alpske smučarske destinacije.

V Franciji in Švici na vseh terasah pred smučarskimi kočami in restavracijami visi napis »no picnic«, kar pomeni, da pri njih ne smete jesti s seboj prinesene hrane in pijače, cene njihove ponudbe pa so pogosto zelo visoke. Avstrijci pa so bolj prijazni. Marsikje imajo celo pokrite prostore, kjer lahko ob slabem vremenu pomalicajo najstniki in družine z majhnimi otroki, ki imajo manj denarja, pa bi vseeno radi smučali. Tamkajšnji turistični podjetniki vedo, da si bodo prav ti segmenti smučarjev nekoč finančno opomogli in se še velikokrat vrnili, če bodo prijazni do njih.

Spomladi je bolje začeti smučati zgodaj

Tega bi se morali zavedati tudi pri nas, saj tudi naši ponudniki gostinskih storitev na smučiščih vse pogosteje prevzemajo francoske in švicarske navade in so do tistih, ki si zaradi krize ne morejo privoščiti niti enolončnice, pogosto neprijazni.

Letošnja zima se bo, kot kaže, podaljšala daleč v pomlad in bomo zagotovo smučali še vsaj do prvomajskih praznikov. Zato bodo seveda terase pred kočami odlična priložnost tudi za prijetno martinčkanje na soncu. In če se boste predajali snežnim užitkom in soncu tudi spomladi, nikakor ne pozabite, da so žarki takrat v visokogorju zelo nevarni za opekline. Zato se že zjutraj namažite s kremo z visokim zaščitnim faktorjem. Ne pozabite pa tudi, da sneg spomladi proti opoldnevu postane gnil, zato je bolje začeti smučati zgodaj, ko je še pomrznjen, popoldne pa uživati na terasi pred katero od restavracij.

Deli s prijatelji