ZLORABE

Potrdili nove žrtve patra Rupnika: med njimi tudi moški

Gre za prijave duhovnih, psiholoških in seksualnih zlorab.
Fotografija: Marko Rupnik. FOTO: Jure Eržen, Delo 
Odpri galerijo
Marko Rupnik. FOTO: Jure Eržen, Delo 

Vrh mednarodnih hiš jezuitskega reda v Rimu je davi objavil novo poročilo o pričevanju domnevnih žrtev slovenskega patra Marka Rupnika. V njem potrjuje, da so med ljudmi, ki so odgovorili na decembrski poziv reda in prijavili nove primere, tako ženske kot moški, je poročal Radio Slovenija.

Gre za prijave duhovnih, psiholoških in seksualnih zlorab z zelo visoko stopnjo verjetnosti, ki naj bi jih Rupnik zakrivil od sredine 80. let prejšnjega stoletja do leta 2018.

Delegat mednarodnih hiš Johan Verschueren je potrdil, da je red Rupniku prepovedal vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja in druge javne nastope ter tudi vse oblike javnega umetniškega izraza. Kot je dodal, ne izključujejo niti nadaljnjih sankcij proti njemu.

Marko Rupnik. FOTO: Jure Eržen, Delo 
Marko Rupnik. FOTO: Jure Eržen, Delo 
Spomnimo. Vatikan je slovenskega jezuita, sicer znamenitega in iskanega cerkvenega umetnika Marka Rupnika, že leta 2019 začasno ekskomuniciral, ker je storil enega najhujših zločinov v Katoliški cerkvi, ko je žensko, ki je imela z njim spolne odnose, odvezal greha. Več o tem preberite tukaj. 

O zlorabi je spregovorila ena izmed redovnic. »Njegova spolna obsedenost ni bila improvizirana, ampak globoko povezana z njegovim konceptom umetnosti in njegovim teološkim razmišljanjem. Oče Marko je začel počasi in sladko polniti moj psihološki in duhovni svet, izkoriščal je mojo ranljivost in zlorabljal moje razmerje z Bogom, da bi me potisnil v spolno doživetje z njim,« je za Domani povedala neimenovana nekdanja slovenska redovnica. Več o tem preberite tukaj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije