BOŠTJAN POKLUKAR

Parlamentarni odbor DZ predstavitev Boštjana Poklukarja ocenil kot ustrezno

Pred začetkom zaslišanja na matičnem odboru DZ so kandidatu za notranjega ministra v bran stopili poslanci Gibanja Svoboda.
Fotografija: Kandidat za notranjega ministra Boštjan Poklukar. FOTO: Zaslonski Posnetek/rtv Slo
Odpri galerijo
Kandidat za notranjega ministra Boštjan Poklukar. FOTO: Zaslonski Posnetek/rtv Slo

Poslanci Gibanja Svoboda so pred zaslišanjem na matičnem odboru DZ stopili v bran kandidatu za ministra za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju.

Bo depolitiziral policijo? 

Pričakujejo, da bo depolitiziral policijo, strinjajo pa se s pomisleki nevladnih organizacij, a menijo, da je funkcija notranjega ministra v prvi vrsti politična.

image_alt
To je ime kandidata za notranjega ministra, ki ga je v DZ poslal Golob

Poslanci Svobode pričakujejo, da bo Poklukar na zaslišanju predstavil svojo vizijo vodenja ministrstva in tudi akcijski načrt, kako se bo tega lotil. »Pričakovanja nas poslancev Gibanja Svoboda so vsekakor zelo velika,« je na današnji novinarski konferenci dejala poslanka Svobode, predsednica odbora za notranje zadeve Tereza Novak. Pričakujejo tudi, da bo izpolnjeval koalicijske zaveze, predvsem ureditev področja migracij in depolitizacijo policije.

Poklukar ni neko novo ime v politiki, mesto notranjega ministra je zasedal tudi že v eni od prejšnjih vlad, je pojasnila. »Po mnenju predsednika vlade je najprimernejši kandidat za zasedbo tega mesta in ker gre za ministrsko mesto, je to politična funkcija. Tudi stališče naše poslanske skupine je, da je prav, da gre predvsem za politika, ki pa se seveda mora in to tudi pričakujemo, obdati s strokovnjaki s področij, ki jih to ministrstvo pokriva,« je dejala. Menijo, da bo nekdo, ki ni neposredno vpleten v policijsko delo, celo lažje uresničil zaveze.

Od Poklukarja pričakujejo tudi spoštovanje odločb ustavnega sodišča, dosledno spoštovanje vloge vseh neodvisnih institucij, zelo dobro sodelovanje z nevladnimi organizacijami in stalni dialog s civilno družbo.

Prednostne naloge boj s korupcijo, upravljanje migracij in depolitizacija policije

V svoji predstavitvi na odboru DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo  Poklukar posebej izpostavil tri prednostne naloge, ki si jih je zadal. Glede korupcije je dejal, da to ni samo moralna pokvarjenost in izprijenost, »ampak predvsem in zgolj kaznivo dejanje«. Napovedal je, da bo uresničeval v koalicijskem dokumentu zapisano zavezo o ničelni toleranci do korupcije, učinkovitega pregona kriminala ter učinkovitih preiskavah projektov in investicij, ki so prepletene s sumi korupcije, vključno z nabavo zaščitne opreme v zdravstvu v času epidemije. Če bo imenovan za ministra, bo ena od njegovih prvih političnih potez izdaja obveznih usmeritev policiji za prednostno obravnavo korupcijskih kaznivih dejanj, je razkril. Nacionalni preiskovalni urad pa bo znova avtonomen in samostojen, kot je bil ob svoji ustanovitvi, je še napovedal.

Glede upravljanja migracij je spomnil na spremenjene okoliščine po januarski vključitvi Hrvaške v schengensko območje, s čimer so odpravljene mejne kontrole. Po njegovih navedbah je cilj, da rezilne žice na meji s Hrvaško do konca leta ne bo več. Prav tako se bo Poklukar zavzel za čimprejšnje sprejetje nove migracijske strategije, ki bo upoštevala spreminjajoč globalni kontekst ter dogajanje v naši okolici ob absolutnem spoštovanju človekovih pravic ter s poudarkom na varovanju ranljivih skupin. Strategijo na ministrstvu sicer že pripravljajo, v postopku priprave pa bodo odgovorili tudi na vprašanje, ali je smotrno, da se urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov vrne pod pristojnost ministrstva za notranje zadeve, je še dodal in k sodelovanju povabil tudi nevladne organizacije.

V zvezi s tem je napovedal tudi prenovo zakona o tujcih, zakona o mednarodni zaščiti, zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb in zakona o javnih zbiranjih, predlogi naj bi bili v DZ vloženi do konca leta.

V okviru depolitizacije, profesionalizacije in modernizacije policije je napovedal tudi predlog zakonske spremembe imenovanja generalnega direktorja policije, novelo zakona o nalogah in pooblastilih policije ter novelo zakona o organiziranosti in delu policije, v katerega je treba po njegovih besedah vgraditi sistemska varovala, ki bodo »politiki onemogočala politično lomastenje po policiji«. Ob tem je omenil, kako zgrožen je bil ob prebiranju poročila o izrednem nadzoru nad policijo na demonstracijah. »V zadnjih dveh letih smo videli represijo slovenske policije, podpihovano s strani najvišjih predstavnikov oblasti, kakršne še nismo videli in srčno upam, da je nikoli več ne bomo,« je še dodal.

V sklopu še večje profesionalizacije slovenske policije pa si bo prizadeval vzpostaviti karierni sistem napredovanja zaposlenih v policiji, k čemur sta ga že pozvala tudi oba policijska sindikata. Po njegovih besedah je treba tudi prevetriti programe izobraževanja in usposabljanja, pri čemer je treba večji poudarek dati osnovam kodeksa policijske etike.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije