PRIPOR

Policistom nastavil smrtonosno past

Kljuko vrat in vile je povezal z elektriko, pripravil je deske z žeblji.
Fotografija: Če bo sodba obveljala, bo 49-letni Darko Kuhar za zapahi tri leta. Del kazni je že odslužil s priporom. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Če bo sodba obveljala, bo 49-letni Darko Kuhar za zapahi tri leta. Del kazni je že odslužil s priporom. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

BREŽICE – Če bo sodba prvostopenjskega sodišča obveljala, bo moral 49-letni Darko Kuhar z Dobrave ob Krki za zapahi preživeti tri leta. V kazen bo seveda vštet čas, ki ga preživlja v priporu, kjer je pristal zato, ker se je spretno izmikal sodnim pozivom, in prav zaradi begosumnosti bo v novomeškem priporu tudi čakal na pravnomočnost sodbe. A glede na to, kaj vse mu je tožilstvo očitalo, jo je pravzaprav bolje odnesel, kot je sprva kazalo. Obtožnici sta bili najprej res obsežni, tožilka je 15 minut naštevala Kuharjeve grehe, a ker se je v kar obsežnem sodnem postopku na brežiškem sodišču izkazalo, da za prav vse očitke, sploh za vse vlome in tatvine, ni dokazov, je morala velik del očitkov umakniti.
Kuharjev dom na Dobravi ob Krki FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Kuharjev dom na Dobravi ob Krki FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

A kljub temu je enotna kazen tri leta zapora; vključuje nadaljevano kaznivo dejanje velike tatvine, veliko in manjšo tatvino ter povzročitev splošne nevarnosti. Prav zadnje mu je prineslo najvišjo kazen, in sicer leto in pol zapora. Policistom je namreč, ko so prišli na hišno preiskavo, na vhodu v svojo hišo nastavil električno past, ki bi bila lahko za katerega od policistov celo usodna, če se ne bi odpiranja vrat lotili z veliko mero previdnosti in ustrezno zaščitno opremo, pa tudi sreča je bila na njihovi strani.
Kuhar je kljuko vhodnih vrat povezal z električnim vodnikom, pod vrata namestil kovinsko mrežo, ki jo je prav tako povezal z elektriko, to je speljal tudi na vile in železno palico na dvorišču, nad vrata pa namestil vodovodno cev, ki bi povzročila udar elektrike in poškodovala nepovabljenega gosta. Na dvorišču hiše je pripravil več desk z žeblji in orodje z nameščenimi električnimi vodniki.

Ko so policisti prišli v hišo, Kuharja ni bilo na spregled, a izdala ga je mačka, ki je smuknila s podstrešja, kjer se je skrival Kuhar. Ta je možem v modrem pojasnjeval, da je tam pač spal. Kuharja so policisti odpeljali, bil je 11. oktober 2016, a na veliko presenečenje domačinov so ga čez dva dni že spustili na prostost, takšna je bila odločitev preiskovalnega sodnika. Sicer se ga krajani bojijo, tako zaradi vlomov kot tudi dejstva, da je že večkrat streljal naokoli.
 

Zaznamovan v otroštvu

Kuharjevi sovaščani so, ko smo jih obiskali na Dobravi ob Krki, znali veliko povedati o življenju svojega krajana, ki ga je zaznamovalo že zgodnje otroštvo, o čemer je tudi sam odkrito spregovoril na sodišču. Njegova mama je namreč ubila svojo mamo, 16-krat jo je zabodla z nožem, Darko je imel štiri leta. »Fotra so odpeljali na policijo v Kostanjevico, ker so mislili, da je on ubil staro mamo, a tam je naredil samomor. Mene so dali v rejništvo, dokler ni mama prišla iz zapora. A tudi potem je bolj slabo skrbela za nas otroke. Za jesti ni bilo. Ponoči sem po Dobravi po zabojnikih brskal, da sem našel kaj za jesti, domov sem prinesel tudi kaj drugega še uporabnega. Hodil sem na deponijo v Krško,« je priznal oče šestih otrok, ki jih ima z dvema partnericama.
Tukaj je policiste pričakala past. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Tukaj je policiste pričakala past. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

In Kuhar je imel tudi odgovor na vprašanje, kako to, da so pri njem v hišni preiskavi našli številne predmete, ki so izginili v okoliških hišah in zidanicah, od odej, blazin, fraktometra, plastičnih kant, rokavic, različnega orodja in električnih aparatov, plinskih jeklenk. Nekateri so prepoznali tudi hrano, ki jo je imel Kuhar v svoji hiši, ukradel naj bi celo pretvornik za internet, satelitsko televizijo in hišni kino.

Kuhar je bil odločen: on ni nič kradel, v zidanicah in hišah, kamor naj bi vlomil, ni bil nikoli, električna past tako ali tako ni bila priključena na elektriko in jo je naredil že pred leti »kar tako, brez zveze«, malo se je pač igral z elektriko. Kar so zasegli pri njem v hišnih preiskavah, je našel v zabojnikih za smeti, po njih je namreč brskal, da je našel kaj za pod zob, saj se je tako preživljal.
Sodišče njegovemu zagovoru ni v celoti verjelo, njegov zagovornik Zoran Dular pa je napovedal pritožbo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije