POLICIJSKO TEKMOVANJE

Policisti in njihovi kolegi tekmovali na Bledu

Objavljeno 19. junij 2017 19.12 | Posodobljeno 19. junij 2017 19.12 | Piše: Špela Ankele

Pohod razuma, volje in moči tudi letos najhitreje zmogli specialni policisti.

Dvodnevni preizkus se je začel s skokom v Blejsko jezero, ki ima znosnih 22 stopinj Celzija. Foto: Špela Ankele

BLED – Že skoraj četrt stoletja se slovenski policisti, ki so se jim pozneje pridružili še vojaki, gorski reševalci, gasilci ter zaposleni na upravi za za- ščito in reševanje, podajajo na pohod razuma, volje in moči. To tekmovanje se je preimenovalo v Brajnikov memorial, saj ga je zasnoval policist in gorski reševalec Mitja Brajnik, ki se je tragično ponesrečil med vajo gorskih reševalce pod Okrešljem. Mimogrede: njegov sin Matej, ki je prav tako policist in gorski reševalec, je močno vpet v organizacijo tega zahtevnega tekmovanja, na katero se je letos podalo 28 ekip.

Skok v jezero

Tako kot v preteklosti niti letošnji, že 24. pohod razuma, volje in moči ni bil od muh. Tekmovanje, ki se po tradiciji začne in konča na Bledu, se je začelo s skokom v jezero. To je bilo letos ogreto na znosnih 22 stopinj Celzija. Že med plavanjem od Male do Velike Zake se je tekmovalna vrsta dobro raztegnila, razlike pa so se še povečale, ko so tekmovalci zajahali kolesa in se podali do strelišča Mačkovec. Tam so umirili roko in se osredotočili na tarčo, nato pa so se podali na pohod Lengarjev rovt–Krma, kjer jih je čakala orientacijska naloga. S tem pa prvi dan tekmovanja še ni bil končan, kajti sledilo je kolesarjenje do Bohinjske Bele. Dan pozneje so tekmovalci za dobro jutro pokazali, kako dobro obvladajo prvo pomoč in kako razgledani so, zatem so zavrteli pedala do Bohinjskega jezera. Tam so v roke vzeli vesla in se odpeljali od gostišča Kramar do hotela pod Voglom. Spet je bil čas za kolo, sledila sta pohod in krajši sprint, po katerem so policisti in njihovi kolegi še enkrat sedli na kolo. Tik pred prihodom pod Ribensko goro je bilo na vrsti prečenje ledeno hladne Save Bohinjke, v ciljnem prostoru pa še (nič kaj lahka) sklepna preizku- šnja, za katero so tekmovalci od nekod potegniti še zadnje atome moči.

Razdeljene naloge

Zaradi zahtevnosti tekmovanja bo čisto vsak, ki bo danes popoldne pritekel do cilja, zmagovalec. Med tistimi, ki so Brajnikov memorial doslej že vsaj desetkrat premagali, je Ines Nemec. »Vsako leto je to tekmovanje naporen izziv in pričakujem, da bo tako tudi tokrat,« je gorenjska policistka pojasnila tik pred ciljem. In medtem ko je Gorenjka že stara mačka tovrstnih tekmovanj, se je tokrat na zahtevni preizkus prvič podala njena ljubljanska kolegica Andreja Fabjan Podobnik. »Kakšnih posebnih priprav na tekmovanje nismo imeli, kajti že tako moramo biti v dobri fizični kondiciji. Smo si pa razdelili naloge in se odločili, kateri trije od štirih članov ekipe bomo opravili posamezne odseke proge,« je, tik preden je startna pištola z glasnim pokom označila začetek tekmovanja, pojasnila sogovornica in dodala, da jih verjetno najtežji del tekmovanja čaka kmalu po startu, ko bodo na prvem gorskem pohodu zagrizli v breg. Kot rečeno, je bil zmagovalec vsakdo, ki je prišel v cilj te zahtevne preizkušnje, ki jo je po pričakovanju za seboj najhitreje pustila specialna enota policistov, med ženskami so bile najhitrejše vojakinje, med mešanimi skupinami pa je slavila ekipa Uprave za policijske specialnosti.

Deli s prijatelji