DOBRODELNA AKCIJA

Podarjamo trikrat po 10.000 evrov!

Vabimo vas, da predlagate družine ali posameznike, ki so se znašli v hudi stiski Izbrali bomo tri prejemnike.
Fotografija: Slovenske novice praznujejo 30 let! FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Slovenske novice praznujejo 30 let! FOTO: Marko Feist

Slovenske novice, vaš in naš časopis, praznuje 30 let, kar je za slovensko medijsko krajino izjemen jubilej. Sploh ker gre za najbolj bran časopis na Slovenskem, ki je nastal v samostojni državi, je drugačen, predvsem pa človeški. Ki opeva običajen tloris življenja, povzdiguje preslišane in jim pomaga, da so slišani. Slovenske novice so predvsem časopis, ki že tri desetletja ne razdvaja.
Dobrotnik iz Negove je obudil dobroto v slovenskem človeku. FOTO: Arhiv Dela
Dobrotnik iz Negove je obudil dobroto v slovenskem človeku. FOTO: Arhiv Dela

Pa ne le to: Slovenske novice imajo že 30 let tudi svojo dobrodelno noto. Novice so namreč edini časopis pri nas, ki ima svoj dobrodelni sklad, poimenovan je po Ivanu Krambergerju. Samo spomnimo, da so ga leta 1992 ustanovile Slovenske novice in je po zaslugi tisočev širokogrudnih bralk in bralcev pomagal že več stotim slovenskim družinam. In kar je najpomembneje: pripravljenost pomagati sočloveku v stiski ni med našimi bralci nikdar upadla. Ne nazadnje ste v vseh teh letih v Krambergerjev sklad prispevali že skoraj milijon evrov!
 

Pripovedujemo zgodbe dobrote


In tudi zato želimo ob svojem okroglem jubileju izpričati zgodbo vaše dobrote ter zaokrožiti tridesetletnico v duhu dobrodelnosti, Slovenske novice pa bodo trem izbranim družinam oziroma posameznikom v stiski donirale po 10.000 evrov! Z Rdečim križem bomo odpeljali na morje tudi otroke 30 slovenskih družin, ob koncu šolskega leta pa bomo 30 slovenskim družinam in njihovim otrokom podarili še šolske potrebščine, pozor, akcija Pripovedujemo zgodbe dobrote že poteka!
FOTO: Igor Mali
FOTO: Igor Mali

Gre torej za simbolno in zahvalno dejanje: z dobrodelno akcijo želimo vašo zvestobo, drage bralke in bralci, nagraditi z dobroto. Zato vas vabimo, da predlagate družine ali posameznike, ki potrebujejo pomoč, mi pa bomo med njimi izbrali tri prejemnike donacije v višini 10.000 evrov.
 

Nadaljevanje Ivekovega poslanstva


Dovolite, da zavrtimo čas za 30 let nazaj. Ivana Krambergerja so ubili. Tragedija je bila nepopisna. Tudi zato, ker smo Iveka tako spoštovali tudi zato, ker je obudil dobroto v slovenskem človeku. Že v nekaj dneh smo takrat sklenili, da jo bomo nadaljevali prav s Skladom Ivana Krambergerja, ki je bila prvotno sicer zamisel Delovega urednika Tita Doberška.

V uredništvu Slovenskih novic so se mesec dni po dobrotnikovi smrti, bilo je 27. julija 1992, sestali člani upravnega odbora (v njem so bili tudi vdova dobrotnika iz Negove Marjeta Kramberger, Milan Kučan, dr. Jože Pučnik, dr. Marko Demšar, dr. Alojzij Šuštar in dr. Anton Trstenjak), sprejeli pravila Krambergerjevega sklada ter imenovali izvršilni in nadzorni odbor. Sklad so ustanovili na željo številnih Slovencev in ob soglasju Marjete Kramberger, da bi pomagali socialno, gmotno, zdravstveno ali kako drugače ogroženim državljanom Slovenije. Poleg človekoljubnega poslanstva pa je sklad vse odtlej tudi ustanova v spomin na Ivana Krambergerja.
Za Denisa Poštraka, dečka s hudo srčno okvaro, ste bralke in bralci pred skoraj 30 leti zbrali denar za zdravljenje v Švici, česar ne bo nikdar pozabil.
Za Denisa Poštraka, dečka s hudo srčno okvaro, ste bralke in bralci pred skoraj 30 leti zbrali denar za zdravljenje v Švici, česar ne bo nikdar pozabil.

Še pred uradno ustanovitvijo sklada je bil premierni prispevek v višini stotih tolarskih tisočakov tisti, ki ga je prispevala družina Šumanski iz Kopra. S prispevki, ki bi sledili, naj bi po prvotnih načrtih pomagali štirikrat na leto, torej vsake tri mesece. Pa se je izkazalo, da je pomoči potrebnih še veliko več ter da ste tudi spoštovane bralke in bralci pripravljeni pogosteje ponuditi roko v nesreči.
 

Prvič v Haloze


Prva je pomoč prejela družina Živkovič iz Haloz. Mati Dragica je opisala žalostno zgodbo o boju za vsakdanji kruh in streho nad glavo, dokler sta bila zaposlena, sta se z možem Mišem še nekako znašla, naposled ni šlo več. Na mrtvi točki je obstala tudi novogradnja. Bili so brez kuhinje, kopalnice in otroške sobe … Potem pa je Živkovičeve presenetil prispevek Krambergerjevega sklada in gradnja se je lahko nadaljevala.

Januarja 1993 pa je Krambergerjev sklad zbiral denar za petinpolletnega Denisa Poštraka iz Zavrha v Slovenskih goricah. Bil je hudo bolan in imel srčno napako. Mami Jelki so povedali, da je približno 25 odstotkov možnosti, da otrok operativnega posega ne preživi. Po drugi strani pa bi Denisa tako rekoč rutinsko operirali v Lozani v Švici. Tudi slovenski strokovnjaki so podprli starše, naj odpotujejo v tujino. Zataknilo pa se je pri denarju. A le do trenutka, ko so se Slovenke in Slovenci prek Krambergerjevega sklada že spet izkazali: Denisu so pet dni pred šestim rojstnim dnem zakrpali luknjičave srčne stene, vgradili spodbujevalnik in naredili še eno srčno zaklopko, saj je imel le eno.

Lahko rečemo, da je Denis Poštrak – otrok Slovenskih novic. Saj tudi sam ni nikdar pozabil na pomoč, ki mu je v otroštvu rešila življenje. Slovenske novice je povabil tudi na praznovanje svojega 19. rojstnega dne. Izkazal se je za takšnega, kot so ga vsi opisovali, odprtega, veselega in predvsem – srčnega.


Trideset let pozneje Krambergerjev sklad v Slovenskih novicah ni nič manj prisoten. Naša družba se še dolgo ne bo znebila socialnih in zdravstvenih tegob, stisk. Še več, povrhu smo danes še ujetniki epidemije, ki med prebivalstvo ne širi le virusa, pač pa tudi revščino. Z akcijo Pripovedujemo zgodbe dobrote želimo (z vašo pomočjo) vsaj za trenutek pričarati – upanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije