POMOČ

Pahorjev svetovalec buri duhove v opoziciji

Objavljeno 18. junij 2011 13.20 | Posodobljeno 18. junij 2011 13.20 | Piše: P. J.

Svetovanje ameriškega stratega naj bi bilo v nasprotju z zakonodajo

Jože Tanko sprašuje vlado, ali ravna v skladu z zakonom o volilni kampanji.
LJUBLJANA – Poslanec in vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je naslovil na vlado poslansko vprašanje, ki se nanaša na sodelovanje Boruta Pahorja s političnim strategom Craigom T. Smithom.

Američan pomaga Pahorju

Smith in agencija Gray naj bi s stranko SD sodelovala že pred prejšnjimi parlamentarnimi volitvami, zdaj pa je Smith menda SD svetoval v končnem delu referendumske kampanje in se dogovoril za sodelovanje na naslednjih državnozborskih volitvah.

Kršenje zakonodaje

Tanko je v vprašanju poudaril, da zakon o volilni kampanji takšno sodelovanje prepoveduje, tudi če je pomoč brezplačna. Obstaja tudi možnost, da takšni strokovnjaki ne sodelujejo samo s politično formacijo, ampak tudi z gospodarskimi družbami v političnem okolju.

Vprašanja

Poslanec je izpostavil nekaj vprašanj: ali kakšno podjetje, ki je v državni lasti ali ima država v njem vsaj kontrolni delež, sodeluje z ustanovami, za katere dela Craig T. Smith, ali Smith sodeluje s kakšno državno inštitucijo, zasebno družbo ali ustanovo, ki se financira iz državnega proračuna in ali vlada meni, da so takšna svetovanja v skladu z zakonom o političnih strankah?

Deli s prijatelji