NAKOPIČEN MATERIAL

Otroško igrišče spremenili v deponijo (FOTO)

V Tišini se veselijo nadgradnje vodovoda, ne strinjajo pa se z nakopičenim materialom v vasi. Župan Franc Horvat pričakuje razumevanje.
Fotografija: Domačini so prepričani, da lahko odpadni asfalt ogrozi okolje.
Odpri galerijo
Domačini so prepričani, da lahko odpadni asfalt ogrozi okolje.

Petanjci z nekaj več kot 600 dušami spadajo med večje vasi v Pomurju. Razprostirajo se vse od avstrijske meje ob reki Muri in glavni cesti Gornja Radgona–Murska Sobota do Tišine, kjer je tudi sedež istoimenske občine s približno 3950 prebivalci. Nekatere Petanjčane, zlasti tiste, ki živijo neposredno ob vaško-gasilskem domu, v bližini pokopališča, in ob cesti, ki z glavne prometnice v središču vasi pelje proti čudovitemu Vrtu spominov in tovarištva, je v zadnjem času zmotila domnevna ogroženost otroškega igrišča in ceste.

Tako bo še dobro leto.
Tako bo še dobro leto.

Seveda se veselijo uresničevanja projekta Nadgradnja vodovodnega sistema B, ki bo slabi polovici Pomurja zagotovil zdravo pitno vodo, a jim nikakor ni jasno, zakaj deponije niso uredili kje drugje, kjer je manj ljudi, ne pa ravno na območju, kjer imajo njihovi otroci igrišče.

»Tukaj je pravzaprav vse, od odpadnega materiala do materialov za vgradnjo. Zraven so parkirani tovornjaki, in kje naj se otroci igrajo?! Vsi se sprašujemo, ali vse to spada na gosto naseljeno območje z otroškim igriščem. Župan je brez komuniciranja z občani oddal zemljišče izvajalcu del za deponijo. Zdaj je naša cesta preobremenjena in že uničena. Gneča je zaradi tovornjakov od šestih zjutraj pa vse do večera. Tudi odrasli smo ogroženi zaradi prometa, ne le otroci,« so naštevali domačini, prepričani, da bi se lahko vse navoženo odpeljalo kam drugam. Tako pa se najmlajši še več kot leto dni ne bodo mogli brezskrbno igrati.

Kot nam je potrdil župan Franc Horvat, je tišinska občina ena od dvanajstih, vključenih v projekt Nadgradnja vodovodnega sistema B. V okviru slednjega bo v občini izvedena zamenjava skoraj 40 kilometrov vodovodnih cevi, kar predstavlja skoraj 20 odstotkov celotne dolžine cevi v projektu.

»Glede na dejstvo, da gre za tako velik obseg del, se je iskala možnost za deponijo materiala tudi v občini Tišina. Tam se skladišči predvsem material za zamenjavo cevi (cevi, spojni elementi, jaški) ter za zasip. Ne skladišči se nič, kar bi vsebovalo nevarne snovi. O možnosti vzpostavitve deponije so bili obveščeni predsednik KS Petanjci ter tudi okoliški prebivalci. O zadevi smo v času uradnih ur občine Tišina in župana seznanjali prebivalce Petanjcev. V skladu s pogodbo je rok za dokončanje vseh del 31. december 2023.« 

Otrokom sta ostali samo hiška in gugalnica. Fotografije: Oste Bakal
Otrokom sta ostali samo hiška in gugalnica. Fotografije: Oste Bakal

Tišinski župan Franc Horvat verjame, da bodo občani razumevajoči.
Tišinski župan Franc Horvat verjame, da bodo občani razumevajoči.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije