ZNATE REŠITI?

Osnovnošolci pogrnili pri teh dveh vprašanjih iz matematike ...

Za vas imamo dve matematični nalogi, ki sta bodočim srednješolcem zagrenili matematični test.
Fotografija: V primerjavi z lanskim letom so učenci pri NPZ v povprečju dosegli nekoliko slabše rezultate kot lani, a primerjava med posameznimi leti ni mogoča, saj naloge nikoli niso iste. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
V primerjavi z lanskim letom so učenci pri NPZ v povprečju dosegli nekoliko slabše rezultate kot lani, a primerjava med posameznimi leti ni mogoča, saj naloge nikoli niso iste. FOTO: Roman Šipić, Delo

LJUBLJANA – Šolske počitnice so se začele, kar pa ne pomeni, da je treba pozabiti vse znanje, ki so ga učenci pridobivali med šolskim letom. Osnovnošolce je ob koncu leta čakalo še preverjanje znanja NPZ iz maternega jezika, angleščine, nemščine, fizike, likovne umetnosti in državljanske kulture in etike.

Pri matematiki je preizkus znanja pisalo v 9. razredu 16.744 učencev, ki so povprečno dosegli 25,5 od 50 možnih točk (51,1 odstotka). Vas zanima, kako bi se na testu vi odrezali?

Izbrali smo le dve nalogi iz matematike, ki sta učencem povzročali največ preglavic, pravilno ju je rešila le slaba tretjina.

V eni so morali učenci izračunati vrednost izraza s potenco, v drugi izmeriti velikost zunanjega kota enakokrakega topokotnega trikotnika.

1. Izračunaj: –2⁶:

2. Velikost zunanjega kota pri oglišču C je:
FOTO: Zaslonski posnetek, RIC
FOTO: Zaslonski posnetek, RIC


***
Odgovora:
1.: –64
2.: 74º (+/–2°)
Tukaj si lahko ogledate celotni test za devetošolce.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije