IZ PORODNIŠNICE BREZ OTROKA

Oglasila se je socialna služba. Zato so materi pokojne Arine odvzeli novorojenčka

Objavljeno 23. marec 2017 14.05 | Posodobljeno 23. marec 2017 14.05 | Piše: STA, A. L.

Vztrajajo, da se je smela posloviti od otroka.

JESENICE – Direktorica jeseniškega centra za socialno delo (CSD) Anita Bregar je na današnji novinarski konferenci v zvezi z odvzemom novorojenega otroka Sandi Alibabić, ki je v priporu zaradi očitkov o soodgovornosti za smrt dveletne hčerke, zagotovila, da so začasen ukrep skrbno pretehtali in ravnali po svoji dolžnosti. Kot so ocenili, je bil odvzem nujen.

Kot je pojasnila, so se za začasno odredbo o odvzemu mladoletnega otroka obtoženi surovega ravnanja in povzročitve hudih telesnih poškodb, odločili na podlagi ocene ogroženosti, ki jo je podal multidisciplinarni tim. Zavod za prestajanje kazni zapora jih je obvestil, da v priporu ni mogoče zagotavljati stalnega nadzora nad pripornico z otrokom.

Medtem ko obstajajo zapornice, s katerimi biva otrok, pa to ne velja za pripor. Takega primera v Sloveniji še ni bilo. »V priporu še ni bilo mame s povsem nemočnim novorojenčkom, ki bi bil v celoti odvisen od tuje pomoči. To z vidika varnosti predstavlja še večje tveganje,« je opozorila Bregarjeva.

»Center za socialno delo je dolžan skrbeti za varnost in koristi otroka. Glede na vsa zbrana dejstva in na podlagi ocene ogroženosti ni bilo dvoma, da se moramo poslužiti tega skrajnega ukrepa za zaščito otrokovega življenja,« je poudarila Bregarjeva. Dodala je: »Gre za s strokovne in človeške plati zahteven ukrep, ki smo ga skrbno pretehtali, in mislim, da smo ravnali, kot je naša dolžnost.«

Odvzeli so ga v porodnišnici

Alibabićevi so novorojenega otroka odvzeli v porodnišnici pred vrnitvijo v pripor. »Sam ukrep smo za preprečitev nepopravljive škode morali izvesti nemudoma in izvedli smo ga na človeški, miren način,« je zagotovila Bregarjeva in dodala, da se je mama od otroka lahko tudi poslovila.

S tem je Bregarjeva zavrnila navedbe odvetnice Alibabićeve Darje Roblek, ki je postopke centra za medije komentirala z ogorčenjem, češ da se je odvzem odvil na nedopusten način. »Otroka so odpeljali s pretvezo, da mora na preiskavo, potem ga ni bilo nazaj, socialne delavke pa so prinesle odločbo,« je povedala Roblekova.

Roblekova meni, da je bilo povsem nepotrebno, da so ji otroka tako na hitro odvzeli. Razume, da je treba zaščiti otroka, a meni, da dokler ni izkazanih objektivih nevarnosti za konkretnega otroka, ne bi smeli tako ukrepati. »Zadevo bomo vodili naprej po pravni poti,« je dejala Roblekova, ki razmišlja tudi o tožbi na evropskem sodišču za človekove pravice.

Ukrep je bil nujen

Bregarjeva pa je izpostavila, da so bili pri vseh korakih zelo previdni. »Upoštevali smo vsa zakonska določila, ustave in konvencije o človekovih pravicah ter tudi dejstvo, da obtožena še ni pravnomočno obsojena, ampak glede na oceno ogroženosti je bil ta ukrep nujen,« je poudarila.

Povedala je, da so otroka namestili v varno okolje v rejniško družino, kjer sta mu zagotovljena varen razvoj in stabilno okolje. Rejništvo je začasen ukrep, ki traja, dokler obstajajo razlogi zanj, CSD pa mora ves čas spremljati in preverjati vse okoliščine ter ponovno ugotavljati potrebnost ukrepa.

Odvzem otroka pomeni odvzem varstva in vzgoje, ne posega pa v roditeljsko pravico ter ni dokončna odločitev, je pojasnila Bregarjeva in dodala, da bo v nadaljevanju potekal postopek naprej, izbrana bo strokovna komisija, načrtujejo pa tudi postavitev izvedenca.

Ni še znano, kdaj se bo začelo sojenje Alibabićevi in njenemu partnerju Mirzanu Jakupiju, ki jima tožilstvo očita zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje ter več kaznivih dejanj povzročitve telesnih poškodb različnih kategorij, med drugim posebno hude telesne poškodbe, ki je 4. julija lani vodila v smrt deklice. Obtožena krivdo zanikata.

Deli s prijatelji