UMIK S POLIC

Odpoklic pijače, ki vsebuje preveč vitamina B6

Objavljeno 01. avgust 2017 18.25 | Posodobljeno 01. avgust 2017 18.25 | Piše: Mo. S.

Z uravnoteženo prehrano dobimo dovolj vitamina B6.

LJUBLJANA – V hitrem sistemu obveščanja o nevarnih živilih in krmi na skupnem evropskem trgu je objavljena pijača, ki je (bila) na voljo tudi pri nas. Gre za pijačo Moose Juice, Entreme Energy različnih okusov. Dobavitelj je podjetje Prometeus Sport BV iz Nizozemske, pijača je pakirana v embalažah po 250 in 500 mililitrov. Pijačo so prodajali v trgovinah s športno prehrano, barih in po spletu, poroča Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Vzrok odpoklica

Pijačo s prodajnih polic umikajo, ker vsebuje preveč vitamina B6 (piridoksin). Danske pristojne oblasti so ob pregledu deklaracije ugotovile, da ta vsebnost vitamina B6 ob upoštevanju vnosa tega vitamina tudi iz drugih živil presega sprejemljiv dnevni vnos. Če bi na dan zaužili pol litra te pijače, bi v telo vnesli 40 miligramov vitamina B6, kar precej presega dnevno priporočeno količino za otroke, starejše od 14 let in odrasle. Priporočeni dnevni vnos vitamina B6 namreč znaša zgolj 8 miligramov za izdelke, ki niso zdravila.

Če imate pijačo doma, je ne zaužijte. Lahko jo vrnete v trgovino, kjer ste jo kupili, upravičeni pa ste do povrnitve kupnine.

Ko je tega vitamina preveč

Z uravnoteženo prehrano dobimo dovolj vitamina B6. Največ ga je v mesu (perutnina, ribe), jajcih in škrobnati zelenjavi. Telo potrebuje vitamin B6 za pravilno delovanje presnovnih encimov in imunskega sistema. Preveč vitamina B6 lahko povzroči okvaro živčevja (tresenje okončin), rdečico na koži, ekstremno občutljivost za sončno svetlobo, prehitro bitje srca in slabost.

Deli s prijatelji