POTEP PO SLOVENIJI

Od Radovljice do Lamberta (FOTO)

Potep pod pobočja Jelovice iz srednjeveškega mesta do starod-avne cerkvice v blejskem preddverju.
Fotografija: Sveti Lambert. FOTOGRAFIJE: Janez Mihovec
Odpri galerijo
Sveti Lambert. FOTOGRAFIJE: Janez Mihovec

Široka prodnata ravnica Save pod Jesenicami je bila od nekaj rodovitna. Na njej so zrasle številne vasi, lokalno središče pa je srednjeveško mestece Radovljica. Tokrat se sprehodimo iz mesta čez Savo do Lancovega in slikovite cerkvice nad vasjo.

Nad Lancovim.
Nad Lancovim.

Radovljica leži na pomolu nad Savo. Spustimo se do reke in jo prečkamo po mostu, ki vodi proti vasi Lancovo. Na drugi strani reke takoj zavijemo desno, nato na prvem križišču levo. Asfaltirana cesta se strmo vzpne in nas skozi Lancovo popelje na manjšo ravnino pod Jelovico, od koder se sprehodimo do podeželske cerkvice svetega Lamberta na manjši vzpetini.

Sveti Krištof na cerkvenem zidu.
Sveti Krištof na cerkvenem zidu.

Zgrajena je bila v 16. stoletju, in sicer najprej kot kapela bližnjega Pustega gradu. Cerkvica se je ohranila, grad pa je propadel, ostale so le zaraščene ruševine. Njegovi lastniki so bili plemiči Ortenburžani in sveti Lambert je bil njihov zavetnik. Cerkvica je lep primer razvoja podeželske arhitekture; prezbiterij je v gotskem slogu, v njem sta se ohranili sočasni freski svete Helene in svete Uršule. Iz tega časa je na zidu tudi freska svetega Krištofa. V 17. stoletju so božji hram temeljito prezidali, povečali, zato ima cerkvena ladja baročno podobo. V 18. stoletju so dodali še zvonik ter glavni portal iz zelenega peračiškega tufa.

Prezbiterij je v gotskem slogu.
Prezbiterij je v gotskem slogu.

Iz Radovljice do Lamberta potrebujemo uro hoda po idilični kmečki pokrajini. Lahko pa seveda pridemo tudi s kolesom. Najprej gre enostavno, saj se spustimo do reke, potem strmo v klanec in na koncu ne prehud vzpon do cerkvenega dvorišča. Toliko, da se pošteno ogrejemo. Odpre se lep razgled po Radovljiškem polju in Karavankah, na drugi strani se dviga Jelovica. 

Pogled proti Radovljici.
Pogled proti Radovljici.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije