VREDNOST VRHUNSKIH NOGOMETAŠEV

Oblak vreden 40 milijonov, Viler 0,4 milijona

Objavljeno 27. avgust 2017 17.12 | Posodobljeno 27. avgust 2017 17.22 | Piše: Ksenija Koren

Po kolektivno najsrečnejšem večeru leta v Mariboru, ko je NK Maribor premagal izraelske tekmece in se uvrstil v nogometno ligo prvakov, smo preverili, koliko so pred spopadi v prestižni mednarodni konkurenci vredni slovenski profesionalni nogometaši.

Jan Oblak trenutno še brani pri Atleticu. Foto: Jure Eržen

Vir, iz katerega smo črpali podatke, je spletna stran transfermarkt (TM). Gre za zadnje dostopne ocene, datirane s 15. avgustom, naslednje bodo objavljene 1. septembra.

Oblak vreden več od cele lige

Vrednost celotne slovenske Prve lige Telekom Slovenije, skupaj deset klubov in 250 igralcev, je 55,4 milijona evrov. Šestnajst klubov s 388 igralci v drugi ligi je ocenjenih na skupno vrednost 22,83 milijona evrov. Posebej so ocenili še šestnajst klubov in 364 igralcev, ki tekmujejo v pokalu Slovenije – njihovo vrednost ocenjujejo na 59 milijonov evrov.
Več od vseh 388 igralcev druge lige je kljub rosnim 24 letom vreden Slovenec v golu Atletica iz Madrida Jan Oblak, čigar vrednost je ocenjena na 40 milijonov evrov. In še raste.
Skupno vrednost slovenske reprezentance ocenjujejo na 81,35 milijona evrov. Kar dvajset od 24 članov reprezentance, kar je 83,3 odstotka, brca za tuje klube. Transfermarkt je izračunal tudi povprečno starost članov slovenske reprezentance, fantje so v povprečju stari 26,8 leta. Na Fifini svetovni lestvici so trenutno na 51. mestu.
V slovenski ligi je največ vreden komaj 21-letni napadalec državnih prvakov iz NK Maribor Luka Zahovič, čigar vrednost ocenjujejo na 1,4 milijona evrov. V slovenski ligi so na milijon ali več ocenjeni štirje fantje. Samo Nemanja Mitrović, igralec NK Olimpija Ljubljana, ne prihaja iz Maribora. Ocenjen je na milijon, tako kot mariborska igralca Jasmin Mešanović in Marwan Kabha. In Mitja Viler? Za zdaj je vreden 400 tisočakov.

Pogled k sosedom

81,35 milijona evrov je skupna vrednost slovenske reprezentance.

Zanimiv je tudi pogled k sosedom. Vrednost hrvaške nogometne reprezentance je ocenjena na kar 249,7 milijona evrov. Pri čemer ni najdražji Luka Modrić, ki kot Jan Oblak hodi v službo v Španiji, k Realu iz Madrida, nič dražji od njega. Tudi njegova vrednost je ocenjena na 40 milijonov, pri čemer je ob številki tudi puščica, da pada. Modrić je star že 31 let. Res pa je, da je v hrvaški nogometni reprezentanci kar devet igralcev, vrednih deset ali več milijonov. Na Fifini svetovni lestvici so Hrvatje na 16. mestu.
Vrednost prve hrvaške nogometne lige je ocenjena na 149,13 milijona evrov, samo Dinamo iz Zagreba pa naj bi bil sestavljen iz igralcev, ki so skupaj vredni več kot cela slovenska prva liga, in sicer 56,2 milijona evrov.
Avstrijska nogometna reprezentanca je ocenjena na 141,25 milijona evrov, na svetovni lestvici so na 37. mestu. Najvišje ocenjeni igralec reprezentance David Alba, ki sicer kruh služi pri Bayernu iz Münchna, pa je vreden dva milijona manj od našega Oblaka, 38 milijonov.
Vrednost celotne madžarske državne reprezentance, ki je na Fifini svetovni lestvici za Slovenijo, na 56. mestu, je ocenjena na 28,1 milijona evrov. Njihov trenutno najvrednejši član je Balázs Dzsudzsák, ki je ocenjen na 4,25 milijona evrov.
V regiji je po ocenjeni vrednosti zmagovalna italijanska reprezentanca, tudi po uvrstitvi na Fifini lestvici, kjer so na 12. mestu. Skupna vrednost postave, v kateri je le 21 članov, je vrtoglavih 326 milijonov evrov. Najbolj cenjen je 31-letni Leonardo Bonucci, član AC Milan, kar 45 milijonov evrov. Torej je tudi najdražji igralec v regiji, a v svetu vrtoglavih nogometnih številk niti ne veliko dražji od Oblaka in Modrića.
So pa v italijanski reprezentanci kar trije ocenjeni na več kot trideset milijonov: Lorenzo Insigne (35 milijonov), Andrea Belotti in Federico Bernardeschi (vsak po 30 milijonov). Trije so tudi v rangu od dvajset do trideset milijonov (Gianluigi Donnarumma, Antonio Candreva in Ciro Immobile), kar sedem pa jih je med desetimi in dvajsetimi milijoni.


 

Deli s prijatelji