SREČANJE MLADIH

Ob jubileju zbrali mlade v molitvi (FOTO)

V organizacijo festivala Stična mladih vključenih 250 prostovoljcev, nadškof Alojzij Cvikl maševal na samostanskem travniku.
Fotografija: Martina so prijatelji prepričali, da je prišel na Stično mladih.
Odpri galerijo
Martina so prijatelji prepričali, da je prišel na Stično mladih.

»Prvič sem tu, občutki so lepi. Veliko mladih poznam iz skavtskih vrst, nekaj z duhovnih vaj. Sošolci in prijatelji so me prepričali. O Stični se je veliko pisalo po družabnih medijih. Sicer pa sem z bogom precej povezan. V Stični, na srečanju mladih, pa sem to vez še utrdil in videl, da nisem sam, da so tudi drugi mladi povezani z bogom,« je svoje doživetje festivala katoliške mladine Stična 2021 opisal 15-letni Martin Otrin, iz Domžal je prišel, dan v Stični pa je začel s sveto mašo. Tako kot vsaj še 2200 in nekaj več mladih, ki so se zbrali na Dolenjskem. V cistercijanskem samostanu v Stični, letos na novi lokaciji, na samostanskem travniku, je minulo soboto potekalo tradicionalno srečanje katoliške mladine, na katerem so se med drugim osredotočali na težave strahu in negotovosti med mladimi. Utrdi moje korake, je bilo letošnje geslo, organizatorji pa so navdih dobili v knjigi Svetega pisma, točneje v Knjigi psalmov. Festival je organizirala Katoliška mladina, ki jo kot direktor vodi Matevž Mehle.
Spomnimo, lani so ga zaradi epidemije izvedli v prilagojeni obliki na 27 krajih po Sloveniji. Letos so spet vse poti vodile v Stično.

Bog nas ima rad

Martina so prijatelji prepričali, da je prišel na Stično mladih.
Martina so prijatelji prepričali, da je prišel na Stično mladih.
»Tukaj pred seboj vidim našo prihodnost in to me navdaja z velikim optimizmom in upanjem. Vi boste ustvarjali prihodnost in nihče od nas ne more natančno vedeti, kakšna bo. Ampak od ene stvari je zelo pomembno, kako se bo vse skupaj odvijalo. Od tega, ali se boste poslušali in se boste slišali. Ali boste strpni ali ne; ali se boste spoštovali ali ne,« je mlade nagovoril Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije. Pahor se je že petič udeležil tega enodnevnega festivala. Mlade je v pridigi nagovoril nadškof Alojzij Cvikl, z njimi so somaševali še sobratje v škofovski službi, na čelu s predsednikom SŠK msgr. Stanislavom Zoretom. »Vi spadate med tiste, ki so odgovorili na izziv papeža Frančiška, obuli gojzarje ter vstali z udobnega domačega kavča in se podali na pot. Samo tako, da na izziv odgovorimo s pogumnim korakom, lahko kaj premaknemo in spremenimo. Hvala vam za to pričevanje in pogum,« je v pridigi dejal nadškof Cvikl, ki je pohvalil mlade, da so zbrali pogum in se v dokaj zapletenih okoliščinah udeležili tega srečanja.



Na voljo so bile tudi spominske majice.
Na voljo so bile tudi spominske majice.
»Prišel sem s prijatelji, da kaj novega izvem, da kakšno rečemo in okrepimo svojo vero,« je razlog prihoda v Stično opisal 17-letni David Ažbe iz Gorenje vasi pri Škofji Loki. »Menim, da je bilo ključno sporočilo Stične 2021, da nas ima bog rad,« je poudaril David. »Poznamo se že lep čas, smo dobre prijateljice, zato smo se odločile, da spet pridemo v Stično, ker je bil tudi letos dober vajb,« je povedala Frida Petelinšek iz Dobrepolja, družbo sta ji delali prijateljici Sara Trobiš iz Ljubljane in Neža Tikvič iz Črenševcev. Vse tri, stare so 15 let, so tudi skavtinje vsaj pet let. »Po sveti maši smo se sprehodile mimo tržnic, potem pa smo prisluhnile tudi delavnici, kjer so govorili o dilemi pri splavu in kako prepričati preostale, da splava ne bi delali,« je dodala Neža Tikvič in spomnila, da se je po sveti maši množica udeležila tudi številnih delavnic, ki so jih pripravili organizatorji.

Kar 250 prostovoljcev

Po maši so se zbrali v različnih delavnicah.
Po maši so se zbrali v različnih delavnicah.
Organizacija dogodka je velik in zahteven zalogaj, to pot je za koordinacijo vsega skrbela 25-letna Klara Rogina iz okolice Domžal. »Prvič sem v tej vlogi, za mano je lepa in izjemna izkušnja,« se je popoldan že malce oddahnila od vseh skrbi in dela. »Vsako leto sestavimo novo organizacijsko ekipo, letos smo ta tim formirali marca, vsak posameznik pa je zadolžen za svoj segment, kjer si postavi svojo ekipo. Pri tokratni izvedbi in organizaciji je sodelovalo 250 prostovoljcev,« nadaljuje Klara. Izvemo, da so sprva načrtovali festival na sedmih koncih, a je junija padla odločitev, da bodo v Stični na enem mestu, se razume prilagojeno priporočilom NIJZ. »Potrudili smo se, da smo mladim pojasnili pomen upoštevanja PCT-pogoja. Drugi veliki izziv je bila predprodaja vstopnic prek spleta. Lahko rečem, da smo bili pri tem uspešni, saj jih je bila večina prodana v predprodaji,« še pove. »Cenimo, spoštujemo in smo hvaležni, ker smo imeli letos dva pokrovitelja: Slovensko škofovsko konferenco in predsednika Boruta Pahorja,« pove Klara, ki je iz Pahorjevih rok prejela zahvalo predsednika države Stični mladih za dolgoletno poslanstvo, ki med mladimi širi in spodbuja vrednote prostovoljstva, sodelovanja, človečnosti in solidarnosti v dobro skupnosti. »Ko vidiš te mlade, ta dogodek, čutiš veliko zadoščenje. Spoznaš, da delaš nekaj dobrega,« doda naša sogovornica. »Mladi se spopadajo z različnimi izzivi in strahovi, tudi tem, kako biti kristjan v sodobni družbi. Mi smo s tem festivalom želeli pokazati, da kot kristjan premagaš strah in stojiš za tem, da biti kristjan ni nekaj sramotnega,« je še dodala Klara Rogina.

Gneča na tržnici
Gneča na tržnici
»To je praznik za Občino Ivančna Gorica in kraj Stična. Vesel sem, ker se kljub epidemiji nadaljuje ta bogata tradicija. Za občino je čast in veselje, da gostimo srečanje mladih, ki jih druži katoliška vera. Tu se najdejo sorodni ljudje, ki pozneje na podlagi teh vrednot prevzemajo pomembne položaje v državi in lokalni skupnosti, zato je prav, da se to organizira in gosti, da se mladi spoznajo in tudi poveselijo. Stična je tudi odlična promocija za občino. Vesel sem, ker se vsako leto izkažemo kot dober gostitelj, naš slogan je Prijetno domače,« je ob dogodku povedal Dušan Strnad, župan občine Ivančna Gorica. 

Zbrali so se z vseh vetrov: z Gorenjske, iz Dobrepolja, Ljubljane in Črenševcev.
Zbrali so se z vseh vetrov: z Gorenjske, iz Dobrepolja, Ljubljane in Črenševcev.


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je že petič prišel v Stično. FOTO: Urad predsednika Republike Slovenije
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je že petič prišel v Stično. FOTO: Urad predsednika Republike Slovenije


Oglejte si fotogalerijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije